Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Turkse pianist Fazil Say veroordeeld voor beledigen islam

Say in 2009 tijdens een repetitie in de Laeiszhalle in Hamburg.
Say in 2009 tijdens een repetitie in de Laeiszhalle in Hamburg. Foto EPA / Bodo Marks

De befaamde Turkse pianist Fazil Say is vanochtend door een rechtbank in Istanbul veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden voorwaardelijk voor het beledigen van de islam. Say zou de islam hebben beledigd in een tweet.

Say had in april vorig jaar een tweet verstuurd met een vers van de Perzische dichter Omar Khayyam uit de elfde eeuw. Daarin bespot deze vrome hypocrisie. De pianist, die onder meer heeft opgetreden met de New York Philharmonic, ontkende tijdens een zitting in oktober dat hij de islam had beledigd.

De 43-jarige Say staat bekend om zijn kritiek op de conservatieve regering van premier Erdogan, die sinds 2002 aan de macht is. Say beweert dat hij het slachtoffer is geworden van een politiek spel van de partij van Erdogan. De pianist zei dat Erdogan hem in God wil laten geloven door hem op te sluiten.

Mensenrechtenorganisaties hebben Turkije de afgelopen jaren bekritiseerd omdat de rechten van minderheden in het land nog altijd onvoldoende worden beschermd. Tegenstanders van de regering-Erdogan claimen dat ook de vrijheid van meningsuiting in het land onder druk staat.