Dit is een artikel uit het NRC-archief

Filosofie

Socratesbeker 2013 naar Paul van Tongeren

De Socratesbeker 2013 is afgelopen zaterdag tijdens de Filosofie Nacht uitgereikt aan Paul van Tongeren (1950) voor zijn boek Leven is een kunst. Van Tongeren schreef volgens de jury een “waarlijk filosofisch boek”. De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan het meest prikkelende en oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek. “In het boek van Paul van Tongeren vinden

De Socratesbeker 2013 is afgelopen zaterdag tijdens de Filosofie Nacht uitgereikt aan Paul van Tongeren (1950) voor zijn boek Leven is een kunst.

Van Tongeren schreef volgens de jury een “waarlijk filosofisch boek”. De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan het meest prikkelende en oorspronkelijke Nederlandstalige filosofieboek.

“In het boek van Paul van Tongeren vinden we geen oefeningen, pasklare recepten of concrete tips om ons leven te beteren. Helder en toegankelijk betoogt hij wat wij wel nodig hebben: een deugdethiek die ons kan verzoenen met de onvolmaaktheid van het bestaan”, aldus de jury.

De jury roemde verder de mild polemische wijze waarop Paul van Tongeren in Leven is een kunst de tekortkomingen van de in ons ons land zo populaire levenskunstfilosofie aan de kaak stelt, die volgens Van Tongeren weinig oog heeft voor de mens zoals die werkelijk is: machteloos, zwak, kwetsbaar. In weerwil van de populaire gedachte dat de mens architect van zijn eigen bestaan is, laat hij zien dat het leven maar zeer ten dele maakbaar is.

“De auteur heeft de problematiek diep doordacht én hij zet de lezer aan tot denken. Dat is op zichzelf al een hele kunst.”

De overige genomineerden waren Willem Schinkel (De nieuwe democratie), Paul Verhaeghe (Identiteit), Bert Keizer (Waar blijft de ziel?) en Leon Heuts & Herman de Regt met De filosofie twittercanon.

Naast de beker ontvangt Paul van Tongeren €2412, een euro voor ieder jaar sinds Socrates de gifbeker dronk na beschuldigd te zijn van corrumpering van de jeugd en het verspreiden van heidense ideeën.

Anderhalve week geleden nam Ger Groot voor NRC Handelsblad de genomineerde boeken door. Ook Groot was erg over het boek van Van Tongeren te spreken:

“Van Tongerens studie Leven is een kunst blinkt uit in een onspectaculaire bedachtzaamheid, die even onnadrukkelijk als overtuigend haar relevantie voor de grote problemen van deze tijd voor het voetlicht brengt. Van Tongeren verleidt niet, schreeuwt niet en probeert niet meeslepend te zijn, maar hij denkt wel en doet denken. Op voorbeeldige wijze laat zijn boek zien wat filosofie is – en te betekenen kan hebben.”

Vorig jaar ging de prijs naar Coen Simon.