Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Seksboten Utrecht dicht vanwege misstanden

De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht.
De prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht. Foto: ANP/David van Dam

De gemeente Utrecht laat enkele seksboten van twee exploitanten aan het Zandpad sluiten omdat er misstanden zijn geconstateerd. Er zijn aanwijzingen voor mensenhandel en er wordt slecht toezicht gehouden, laat de gemeente maandag weten.

De vergunningen van de exploitanten zijn per direct ingetrokken. Dit houdt in dat de 24 werkruimten uiterlijk op donderdag 18 april gesloten moeten zijn. Vanaf dat moment kunnen die ruimten tot aan het verlenen van een nieuwe vergunning niet worden geëxploiteerd.

De gemeente Utrecht probeert sinds 2010 mensenhandel in de raamprostitutie effectiever te bestrijden. Dat gebeurt via een minimale huurtermijn voor een werkruimte, registratieplicht voor de prostituees en een maximaal aantal uren per dag dat een prostituee een werkruimte mag gebruiken. De registratie, intensievere controles en betrokkenheid van diverse instanties in de stad leveren meer signalen van mogelijke mensenhandel op, aldus de gemeente.