Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Republikeinen starten petitie voor lager salaris koning

Aanstaand koning en koningin Willem-Alexander en Maxima, hier tijdens de viering van de 75e verjaardag van koningin Beatrix.
Aanstaand koning en koningin Willem-Alexander en Maxima, hier tijdens de viering van de 75e verjaardag van koningin Beatrix. Foto ANP/ Robin Utrecht

De Tweede Kamer moet gaan praten over het salaris van aanstaand koning Willem-Alexander. Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) vindt dat te hoog en wil daarom een burgerinitiatief starten. Het hoopt vervolgens op steun van veertigduizend mensen, zodat de Kamer verplicht is het onderwerp te bespreken.

Koning Willem-Alexander gaat straks 825 duizend euro per jaar verdienen, net zoveel als zijn moeder. Over dit bedrag hoeft hij geen belasting te betalen. Volgens de NRG zijn de hoge kosten van het koningshuis een ergernis voor veel Nederlanders. Ter vergelijking: de Amerikaanse president Barack Obama verdient volgens het NRG vierhonderdduizend dollar per jaar, de Spaanse koning Juan Carlos honderdvijftigduizend en de Duitse bondspresident Joachim Gauck 199 duizend euro per jaar. Zij betalen bovendien gewoon belasting.

De republikeinen vinden een salaris vergelijkbaar met de balkenendenorm, honderdvijftigduizend euro netto, voldoende. De republikeinen gaan ervan uit dat Kamerleden ‘het gevoel onder de bevolking goed aanvoelen’ en daarom tot een salarisverlaging zullen besluiten.

Vorige maand deed het NRG al een oproep aan mensen om vooral geen oranje, maar witte kleding te dragen op 30 april. Zo kunnen ze uitdragen dat het ‘allemaal wel wat minder mag’ met de monarchie.