Obama: We weten niet wie dit heeft gedaan of waarom

Obama wordt door het hoofd van de FBI bijgepraat over de situatie in Boston. Foto AFP / White House / Pete Souza
Obama wordt door het hoofd van de FBI bijgepraat over de situatie in Boston. Foto AFP / White House / Pete Souza

Het is nog te vroeg om uitspraken te doen over de toedracht of motieven van de bomaanslagen eerder vandaag bij de marathon in Boston, zei Obama in een persconferentie. Hij sprak niet van een “terroristische aanslag”.

“We weten niet wie dit heeft gedaan of waarom, en we kunnen geen overhaaste conclusies trekken”, zei Obama in de persconferentie, even na middernacht Nederlandse tijd. Nader onderzoek moet uitwijzen wie verantwoordelijk is voor de aanslagen, aldus Obama.

“We zullen dit tot de bodem uitzoeken. We zullen de daders vinden en ze verantwoordelijk stellen”, zei de president. Hij zei dat “alle middelen van de federale overheid worden ingezet om het Amerikaanse volk te beschermen”.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iqGe5FM8hLc

Opvallend was dat Obama de aanslagen niet “terroristisch” noemde. Verschillende nieuwsmedia, waaronder CBS en CNN, hadden de aanslagen zo genoemd. Obama gaf geen antwoord toen journalisten hem na afloop van de persconferentie vroegen hoe hij de aanslagen zou karakteriseren. In zijn speech riep de president vooral op tot kalmte en tot eenheid:

Michelle en ik zijn met onze gedachten bij de gewonden en slachtoffers. Amerika zal bidden vanavond. Ik heb gesproken met de voorzitters van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Op een avond als deze zijn er geen Republikeinen of Democraten.

De volledige speech van Obama is hier te lezen.