Herkomst cyberaanval op banken nog niet gevonden

Foto: David Haakman

De overheid en de banken tasten nog in het duister over de herkomst van de cyberaanvallen. Dat zei voorzitter Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken maandag na afloop van een overleg dat hij had met de ministers van Veiligheid Ivo Opstelten en van Financiën Jeroen Dijsselbloem op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Staal zei ‘geen enkel’ idee te hebben wie er achter de aanvallen zit. “Daar zijn veel gissingen over. Er zijn op het internet plaatjes te vinden van de herkomst van dit soort aanvallen. Dat is toch een beetje over de hele wereld verspreid”, zei hij. Er zijn ook drie zogeheten botnets in Nederland. “We zouden al een heel eind zijn als we die botnets zouden kunnen opsporen, platleggen en de daders en de daders kunnen vervolgen.”

Klanten zijn niet van geld bestolen, benadrukt Opstelten

Opstelten wilde niet ingaan op het onderzoek dat het OM momenteel doet naar de cyberaanvallen. “Die is daar druk mee bezig. We zullen zo snel als mogelijk de informatie daarover geven.” Wel zei de minister dat geen sprake is geweest van inbraken, maar dat het gaat om zogeheten DDoS-aanvallen. Daar heeft de klant weliswaar last van, maar hij is niet van zijn geld bestolen, benadrukte de minister.

Ook Staal benadrukte dat het geld van de rekeninghouders veilig is. Bovendien werpen de maatregelen die worden getroffen, vruchten af. Het betalingsverkeer lag tijdens aanvallen dit weekeinde minder lang plat.

Staal zei verder dat de banken een permanente verbindingsofficier afvaardigen naar het Nationaal Cyber Security Centrum, om zo beter informatie te kunnen uitwisselen. Het kabinet zou graag zien dat Staal zelf deze functie op zich neemt, maar hij zei daar eerst over te willen nadenken.

De banken voelen zich niet verantwoordelijk voor eventuele schade als gevolg van de cyberaanvallen, bijvoorbeeld bij webwinkels die omzet zijn misgelopen doordat mensen niet konden betalen. Juridisch gezien is sprake van overmacht bij de banken, zei Staal.

“Dit is een kwaad dat van buiten komt en banken kan zeker niet verweten worden dat ze er niets aan doen. Banken doen er alles aan. Tientallen miljoenen worden hier in geïnvesteerd.”

Bij het overleg waren ook de topmannen van ABN Amro Gerrit Zalm en van ING Jan Hommen aanwezig. De Rabobank had een lid van de raad van bestuur afgevaardigd.

Tegelijkertijd storing bij Rabobank

Niet lang na de reactie van de politici en de bankiers moest de Rabobank een nieuwe storing melden bij het internetbankieren.

Twitter avatar Rabobank Rabobank Op dit moment zijn Rabo Internetbankieren, Mobielbankieren en iDeal niet beschikbaar. Aan een oplossing wordt gewerkt. Onze excuses.

Update 17:05: De storing bij de Rabobank was een gevolg van een DDoS-aanval, meldt de bank. De problemen zijn inmiddels verholpen.

Twitter avatar Rabobank Rabobank Door een DDos-aanval was onze dienstverlening en iDEAL korte tijd niet beschikbaar. Alles werkt inmiddels weer. Bedankt voor jullie geduld.