Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Nieuwe Murakami gaat over eenzame man die van treinstations houdt

Er komt steeds meer nieuws naar buiten over de nieuwe roman van Haruki Murakami. Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage handelt volgens Reuters over ‘verlies en overleving’. Afgelopen vrijdag was Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage voor het eerst in Japanse boekwinkels te koop. De uitgever liet 600.000 exemplaren drukken om

Een Japanse boekenverkoopster toont een exemplaar van Murakami's nieuwe roman (Foto AP)

Er komt steeds meer nieuws naar buiten over de nieuwe roman van Haruki Murakami. Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage handelt volgens Reuters over ‘verlies en overleving’.

Afgelopen vrijdag was Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage voor het eerst in Japanse boekwinkels te koop. De uitgever liet 600.000 exemplaren drukken om tegemoet te komen aan de vraag naar de boeken van de auteur. Volgens Reuters stond er vrijdagavond een grote rij mensen voor de boekhandel in Tokyo die de eer te beurt viel de eerste exemplaren van  Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage te mogen verkopen.

Murakami, die de afgelopen jaren veelvuldig genoemd wordt als potentiële winnaar van de Nobelprijs, heeft gezegd dat een groot deel van de roman zonder voorbedacht plan op het papier is terecht gekomen.

“Op een dag had ik gewoon zin om te schrijven en heb ik de eerste zinnen van een verhaal op papier gezet. Ik ben daarna een half jaar aan het verhaal blijven schrijven zonder dat ik een idee had wat er in zou voorvallen, welke mensen er in voor zouden komen en hoe lang het verhaal zou worden.”

Het bijna 400 pagina’s dikke boek gaat over “een eenzame man van 36, genaamd Tsukuru Tazaki, die een voorliefde heeft voor treinstations”, aldus Reuters.

Door middel van reserveringen bereikte het boek vrijdag al de bestsellerstatus in Japan. Uitgever Bungeishunju besloot nog eens 100.000 exemplaren te laten drukken. 1Q84, Murakami’s vorige roman, bestond uit drie delen en werd vertaald in 35 talen. Over de vertaalrechten van de nieuwe roman is volgens Bungeishunju nog niets bekend.

Twee weken geleden werd bekend dat Murakami binnenkort voor het eerst sinds lange tijd weer een publiek optreden zal geven in Japan.