McQuaid mag blijven

Uiteraard toonde Pat McQuaid zich „delighted”, toen hij afgelopen weekeinde door de Ierse wielerbond werd voorgedragen voor een derde termijn als voorzitter van de internationale wielerunie UCI. „Ik ben verheugd en vereerd”, sprak de Ier, die in 2006 Hein Verbruggen opvolgde als UCI-voorzitter.

Zeker de laatste maanden staat de positie van McQuaid (63) onder druk. De wielersport blijft kampen met dopingaffaires uit het verleden, met als dieptepunt het vernietigende Usada-rapport over Lance Armstrong, die zijn zeven Tourtitels moest inleveren. Ook de rol van de UCI, die giften ontving van Armstrong, staat ter discussie. McQuaid had toch al niet veel vrienden, sinds hij vorig jaar met de profploegen ruziede over het gebruik van communicatiemiddelen in de koers. En in eigen land kreeg de voormalige nationale kampioen aanhoudend kritiek van oud-renner en journalist Paul Kimmage.

Toch kreeg McQuaid vrijdagavond de steun van de Ierse wielerbond voor een derde termijn als UCI-voorzitter, vanaf september 2013. Al moet hij in ruil daarvoor instemmen met hervormingen. Zo mag een voorzitter in de toekomst niet langer dan twee periodes van vier jaar aanblijven. Maar McQuaid nog wel.