Het ‘brein’ knalt zich een weg uit de Franse cel

Tv-optredens maakten de meesterboef Redoine Faïd een celebrity in Frankrijk. Zaterdag knalde hij langs vijf stalen deuren met gijzelaars de cel uit.

Auteur/overvaller Redoine Faïd
Auteur/overvaller Redoine Faïd

Het was een tijdje stil rond de bekendste gangster van Frankrijk. Maar na zijn spectaculaire ontspanning uit de gevangenis van Sequedin, afgelopen zaterdag, is meesterboef Redoine Faïd weer volop in het nieuws.

Met springstof knalde Faïd (40), bijgenaamd ‘het brein’ en ‘de schrijver’, zich zaterdag in het noorden van Frankrijk langs vijf plaatstalen deuren richting de vrijheid. Hij gijzelde onderweg enkele bewakers voordat hij in een gereedstaande vluchtauto de benen nam. „Het was oorlog”, zei een ooggetuige over de minutieus geplande ontsnapping.

De volgens zijn advocaat hyperintelligente Faïd zat in de jaren negentig achter een groot aantal gewapende overvallen. Hij werd in 1999 tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een overval op een geldtransport, maar kwam tien jaar later voorwaardelijk vrij. In 2010 publiceerde hij zijn autobiografie, Braqueur, des cités au grand banditisme, waarin hij uitlegde hoe hij al op jonge leeftijd in de banlieue van Parijs met kleine criminaliteit in aanraking kwam en „uit pure ambitie” uiteindelijk een carrière in de zware misdaad ging nastreven.

In de bioscoop deed hij inspiratie op, vooral bij Al Pacino en Robert De Niro, zei hij in de vele interviews die hij in 2010 na het verschijnen van zijn boek gaf. De film Heat uit 1995, waarin Pacino als detective de ongrijpbare De Niro, verdacht van een overval op een waardetransport, achterna zit, was een „handleiding”.

Faïd, die Algerijnse ouders heeft, verfijnde zijn technieken vlak voor zijn arrestatie eind jaren negentig bij de Israëlische maffia. Hij leerde Hebreeuws en droeg een keppeltje om niet te veel op te vallen. In Israël zou hij ook militaire training hebben ontvangen, die nu mogelijk van pas kwam bij zijn uitbraak.

„Mijn demonen zijn dood”, zei Faïd tijdens zijn tournee langs de Franse media om zijn boek te promoten. Hij zou op het rechte pad zijn. Maar Franse aanklagers zijn ervan overtuigd dat de overval op een geldtransport enkele maanden eerder even ten oosten van Parijs het werk van Faïd moet zijn. Daarbij kwam een politieagente om het leven. In juli 2011 werd hij daarom opnieuw opgepakt en in afwachting van een proces overgebracht naar een zwaar beveiligde gevangenis.

Sinds zijn gevangenisregime in Sequedin, onder de rook van Lille, een paar maanden terug versoepeld is, viel zijn uitbraak „te verwachten”, zeiden bronnen in het criminele circuit vanmorgen in Le Parisien.

Interpol heeft in de Schengenzone een opsporingsbevel uitgevaardigd. Hoe hij aan de explosieven is gekomen is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk zat iets verstopt in zakdoekjes die zijn vrouw zaterdagochtend tijdens het bezoekuur meebracht, zegt het parket van Lille.