Door extra omroepbezuinigingen wordt Nederland 3 ‘radio met plaatjes’

Foto: ANP

De extra omroepbezuinigingen leiden tot onacceptabele verschraling van het radio- en televisieaanbod. Dat zeggen de omroepbestuurders in een brief aan de Tweede Kamer. Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO, noemt de nieuwe bezuinigingen in NRC Handelsblad vandaag “ontijdig en onterecht”.

De omroepbestuurders zijn naar eigen zeggen met de eerste ronde bezuinigingen van tweehonderd miljoen euro akkoord gegaan op voorwaarde dat zij financiële zekerheid zouden krijgen. De extra bezuiniging van honderd miljoen euro op de mediabegroting kwam op een ‘point of no return’, toen de omroepen al hadden ingestemd met fusies en kortingen op hun budget, vinden zij.

‘Bezuinigingen raken programmering in de kern’

NRC Handelsblad publiceert vandaag een interview met Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO en voorzitter van het College van Omroepdirecteuren. Hilversum kan de korting van het vorige kabinet – 50 miljoen euro minder in 2014, 100 miljoen in 2015 en 200 miljoen euro in 2016 – nog opvangen door te fuseren, door meer te herhalen en door meer programma’s aan te kopen, schrijft de krant. Maar de extra korting die Rutte-II wil doorvoeren – nog eens 100 miljoen euro vanaf 2016, in totaal een derde van het budget – raakt de programmering in de kern. “Er valt dan niet meer te bezuinigen op overhead”, aldus Van der Meulen.

“De VPRO moet bijvoorbeeld het wetenschapsprogramma Labyrint schrappen. Wij moesten kiezen tussen wetenschap en geschiedenis. Verder wordt het heel zwaar voor onze websites Cinema.nl en 3Voor12. De extra bezuiniging bedreigt het voortbestaan van zelfstandige omroepen als de VPRO. Je kunt een omroep maar een keer in het hart raken.”

Volgens Van der Meulen dreigt van Nederland 3 niet meer over te blijven dan radio met plaatjes.

“En betaald voetbal dreigt te verdwijnen. De bezuinigingen van Rutte-I gaan waarschijnlijk ten koste van een van de twee grote contracten van de NOS, Eredivisie of Champions League. Als je dan nog eens 100 miljoen moet besparen moet je veel andere programma’s schrappen wil je ook het tweede voetbalcontract behouden.”

Extra bezuinigingen komen niet overeen met kwaliteitseisen

De extra bezuinigingen lopen ‘volledig uit de pas met de ambities van het kabinet’, zeggen de omroepbazen in hun brief. Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker benadrukte vorig jaar het belang van een brede publieke omroep met een groot bereik en kwaliteitsproducties in alle genres.

Lennart van der Meulen denkt dat er politiek draagvlak is om het budget van de omroepen vast te stellen op het niveau van 2015, zodat het niet verder kan zakken.

“Mijn inschatting is dat vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer niet willen dat zo hard wordt gesneden in ons budget. De PvdA heeft volgens mij gewoon spijt van de mediabezuinigingen. Zelfs binnen de VVD zijn er twijfels hoe hard de gehele audiovisuele sector en daarmee de creatieve industrie in Nederland wordt geraakt. Alleen een onwaarschijnlijke coalitie VVD-PvdA-PVV geeft de extra bezuinigingen een Kamermeerderheid.”

De brief is verstuurd met het oog op een Kamerdebat over de publieke omroep dat dinsdag wordt gehouden.

Bij de VPRO verdwijnen 61 banen

Vandaag kwam ook het nieuws dat bij de VPRO dit voorjaar 61 banen verdwijnen. In totaal gaan er 81 banen verloren, maar er komen ook twintig vacatures bij, meldt de omroep. De formatie van de VPRO daalt van 308 naar 247 voltijdbanen. De reorganisatie is het gevolg van de eerste ronde bezuinigingen op de publieke omroep. De VPRO vreest dat de extra ingrepen van het kabinet-Rutte 2 het voortbestaan van de omroep bedreigen.

De TROS en de AVRO hebben vanwege hun fusie bij het UWV collectief ontslag aangevraagd voor in totaal zo’n 50 mensen.