Anne Frank Huis deelt ophef niet. ‘Fijn dat Justin Bieber bij ons was’

Wereldwijd is er ophef ontstaan over een boodschap die tieneridool Justin Bieber heeft achtergelaten in het gastenboek van het Anne Frank Huis. “Anne was een fantastisch meisje, ik hoop dat ze een belieber was geweest”, schreef de 19-jarige zanger. Een onschuldige boodschap, aldus het museum zelf.

Een boze Justin Bieber verlaat op 8 maart 2013 zijn hotel in Londen. Foto Sunshine

Wereldwijd is er ophef ontstaan over een boodschap die tieneridool Justin Bieber heeft achtergelaten in het gastenboek van het Anne Frank Huis. “Anne was een fantastisch meisje, ik hoop dat ze een belieber was geweest”, schreef de 19-jarige zanger. Een onschuldige boodschap, aldus het museum zelf.

‘Belieber’ is jargon voor Bieber-fan. Anne Frank is nooit ouder dan zestien geworden, de leeftijd van veel ‘beliebers’. Annemarie Bekker, woordvoerder van het Anne Frank Huis, zegt tegen nrc.nl: “We willen aangeven dat we heel blij zijn met zijn komst en interesse. De ophef gaat te ver.”

Aan de komst van de Canadees Bieber, die dit weekend een concert in Arnhem gaf, ging geen lobby vooraf, weet Bekker. Het initiatief om het huis van het beroemdste Holocaust-slachtoffer te bezoeken kwam uit de hoek van de artiest zelf. Volgens een bron van de Britse krant The Independent zou Bieber zelfs haar dagboek gelezen hebben. Desondanks viel zijn opmerking vooral bij veel mensen op internet niet in goede aarde. “She would’ve been a WHAT?“, schrijft iemand. “That little idiot is way too full of himself. She’s an important historical figure so show some respect.”

Bekker ziet het bezoek van Bieber als een bevestiging dat het museum veel jonge mensen aanspreekt. Jongeren die volgens haar ook allemaal “mooie reacties” achterlaten in het gastenboek. De boodschap van Bieber maakte het museum zelf publiek via Facebook. Daarna pakten allerlei media het op: Haaretz, een Israëlisch dagblad, CNN, Belfast Telegraph, ABC, The Independent, The Guardian en grote Amerikaanse entertainmentsites als Perezhilton en TMZ.

‘Hij rijdt te hard, ruziet met fotografen en heeft een illegale aap’

Onschuldig of niet, Biebers gedrag ligt nu meer dan ooit onder een vergrootglas. Het ‘melkmuiltje met wapperhaar’ zou zelfs uit de gratie raken vanwege zijn rebelse gedrag. Teloorgang van een tieneridool, kopte NRC Handelsblad donderdag. Verslaggever Hester Carvalho: “Hij rijdt te hard, ruziet met fotografen en heeft een illegale aap. Meisjesidool Justin Bieber kwam laatst in Londen twee uur te laat bij zijn eigen concert en annuleerde zonder duidelijke reden een concert in Portugal.”

Intussen dienen zich nieuwe meisjesidolen aan, zoals de boy band One Direction. “Dat de fans hun Bieber-liefde zouden ontgroeien, was net zo onvermijdelijk als dat ze uit hun schoenen zouden groeien”, aldus Carvalho. In reactie op alle ophef, heeft het Anne Frank Huis inmiddels een tweede bericht op Facebook gezet: “We hopen dat zijn bezoek zijn fans zal inspireren om meer over haar leven te leren en hopelijk zal aansporen haar dagboek te lezen.”