Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Zijlstra: schrappen bezuinigingen beetje gekke constructie

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De miljardenbezuinigingen die zijn uitgesteld gaan in september waarschijnlijk alsnog door. Dat verwacht VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. “Ik wil niet de indruk wekken dat er in september niks gaat gebeuren”, zei hij in Eva Jinek op Zondag.

In het sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet is afgesproken dat de extra bezuinigingen van 4,3 miljard om het begrotingstekort terug te dringen voorlopig van de baan zijn. “Eerlijk gezegd een beetje een gekke constructie”, aldus Zijlstra.

Zijlstra wees erop dat de bezuinigingen alsnog doorgaan als de economie niet aantrekt. En daar is hij sceptisch over:

“In augustus ligt dat pakket gewoon weer op tafel. Het zou heel knap zijn als wij een flink tekort op de begroting in een paar maanden tijd nog weten in te lopen.”

Zijlstra zei dit nu alvast te zeggen om te voorkomen dat de miljardenbezuinigingen op Prinsjesdag als een ‘konijn uit de hoge hoed’ komen.

Pechtold: 3-procentsnorm of niet?

Het kabinet moet duidelijk aangeven of het van plan is de 3-procentsnorm los te laten of niet, stelt D66-leider Alexander Pechtold. Hij is van plan minister van Volksgezondheid Edith Schippers dinsdag om opheldering te vragen over uitspraken die zij gisteren in het AD deed, meldt persdienst Novum.

De minister zei in een interview dat het kabinet zich niet moet blindstaren op het beperken van het begrotingstekort tot drie procent. Het is volgens haar belangrijker hervormingen door te voeren. “Als we op de winkel passen en alleen maar zorgen dat we onder de drie procent blijven, dan is er hier niks te halen voor mij.”

Pechtold wijst erop dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem deze week nog vasthield aan de afspraken in het regeerakkoord.

“Schippers laat de afspraak los om de begroting op orde te brengen. Onverstandig om nu een discussie te beginnen over het uitgeven van extra geld. Mensen en bedrijven moeten weten wat het kabinet gaat doen. Het kabinet moet niet twee keer in één week het regeerakkoord ingrijpend willen veranderen. Dat voedt de onzekerheid.”