Verdwaald in de wildernis (en drie andere longreads)

Via Google Earth gaat Will op zoek naar het meest desolate gebied in Amerika.
Via Google Earth gaat Will op zoek naar het meest desolate gebied in Amerika.

Op nrc.nl/longreads selecteren we de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Iedere zondag maken we een overzichtje. Deze week lazen we onder meer over een mysterieuze moord, een man die van de radar probeert te verdwijnen en over bikers die zich over mishandelde kinderen ontfermen.

Is Will aan het sterven?

Will (27) is ongelukkig en eenzaam. In het kleine appartement in Colorado Springs waar hij woont voelt hij zich alleen en geïsoleerd. Nog eenzamer dan de weken dat hij in zijn eentje in de wildernis doorbracht. Het wordt tijd voor een nieuwe reis, besluit Will.

Via Google Earth gaat hij op zoek naar het meest desolate gebied in Amerika. Hij laat zijn oog vallen op het zuiden van Utah. Vanaf dag één gaat alles mis. Zijn rugzak wordt gestolen, zijn hond loopt weg en het leven in de woestijn valt veel en veel zwaarder dan gedacht. Is hij aan het sterven? Het magazine 5280 heeft het hele verhaal (6.811 woorden, ongeveer 28 minuten leestijd).

De mysterieuze moord in kamer 348

In kamer 348 van het Eleganté Hotel in Beaumont, Texas wordt zakenman Greg Fleniken op een ochtend dood aangetroffen. Iedereen gaat er vanuit dat hij een natuurlijke dood gestorven is, maar het autopsierapport wijst uit dat het om moord gaat. Maar er is geen spoor, geen getuige en geen motief.

Vergeet CSI en Law & Order. Vanity Fair heeft deze maand ook een echte whodunit, waarbij er pas een doorbraak komt als privé-detective Ken Brennan zich met de zaak gaat bemoeien (8.339 woorden, ongeveer 38 minuten leestijd).

Kun je tegenwoordig nog ‘verdwijnen’? Evan probeerde het

Mochten er op het gebied van longreads al klassiekers bestaan, dan is dit er zeker een. Wired-journalist Evan Ratliff probeerde in 2009 te verdwijnen. Hoe moeilijk is dat, in een tijdperk waarin alles digitaal wordt vastgelegd?

Op 14 augustus vertrok Evan van huis. Vanaf dat moment had hij een nieuwe naam, een andere identiteit. Zijn vriendin wist er niets van, zijn familie ook niet. Wired schreef ondertussen een wedstrijd uit: wie hem vóór 15 september vond, het wachtwoord (‘fluke’) tegen hem zei en een foto maakte, won 5.000 dollar. Lees bij Wired of het Evan lukte om helemaal van de radar te verdwijnen (9.199 woorden, ongeveer 42 minuten leestijd).

Deze ‘bikers’ staan dag en nacht klaar voor mishandelde kinderen

Soms weet je al bij de intro dat een verhaal bijzonder is. Dat geldt zeker voor dit stuk, over een motorclub die mishandelde kinderen onder zijn hoede neemt. Als het moet, blijven ze de hele nacht bij het raam van een angstig elfjarig meisje staan, zodat ze rustig kan slapen.

Voor The Arizona Republic, de grootste krant van de staat Arizona, trok Karina Bland enkele maanden op met een ‘afdeling’ van Bikers Against Child Abuse. Het zijn mannen en vrouwen die te hulp schieten wanneer een mishandeld kind bang en alleen is, of het gevaar loopt dat de dader opnieuw toeslaat. Lees hier haar verhaal (6.698 woorden, ongeveer 30 minuten leestijd).

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.