Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vechtpartij bewakers en gevangenen Guantanamo Bay

Bewakers van Guantanamo op archiefbeeld.
Bewakers van Guantanamo op archiefbeeld. Foto AP / Brennan Linsley

Gevangenen en bewakers van de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay zijn zaterdag slaags met elkaar geraakt. Dat gebeurde toen de bewakers hongerstakende gevangenen in een gemeenschappelijke afdeling probeerden over te brengen naar eenpersoonscellen, meldt persbureau AP.

De bewakers deden vroeg in de ochtend een inval in de ruimte omdat de gevangenen bewakingscamera’s en ramen hadden bedekt, stellen militaire woordvoerders. De gevangenen zijn al weken in hongerstaking uit protest tegen hun uitzichtloze gevangenschap en de omstandigheden op de basis op Cuba.

Verzet met geïmproviseerde wapens

De gevangenen verzetten zich tegen de bewakers met geïmproviseerde wapens zoals bezemstelen en plastic waterflessen die met tape waren omgebouwd tot knuppels. De bewakers schoten vier rubberkogels af. Een gevangene zou enkele kneuzingen hebben opgelopen, er vielen volgens het leger geen zwaargewonden.

Alle gevangenen in de gemeenschappelijke afdeling zijn naar eenpersoonscellen overgebracht, ook degenen die niet meededen aan de hongerstaking. Als zij de regels volgen, mogen ze na verloop van tijd weer naar de gemeenschappelijke afdeling.

Op die afdeling komen gevangenen terecht als zij de regels volgen. Ze mogen daar samen bidden, hebben veel vrije tijd en toegang tot satelliettelevisie, computerspelletjes en scholing. Toen de hongerstaking begon, zat de meerderheid van de 166 gevangenen op die afdeling. Zaterdag waren dat er volgens het leger nog maar minder dan zeventig.

Eenpersoonscellen zijn makkelijker in de gaten te houden

In de eenpersoonscellen is het volgens het leger gemakkelijker de gevangenen goed in de gaten te houden. Ook zouden er zorgen zijn dat sommige hongerstakers door hun medegevangenen waren gedwongen mee te doen.

De vechtpartij kwam een dag nadat een team van het Rode Kruis een drie weken durend bezoek aan Guantanamo had beëindigd. Het team sprak met gevangenen en bekeek hoe zij worden vastgehouden. Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat het kamp de komende dagen opnieuw wordt bezocht als dat nodig is.

De spanning in het kamp is de afgelopen maanden opgelopen. Advocaten van de gevangenen zeggen dat zij sinds 6 februari weigeren te eten vanwege hun uitzichtloze situatie en de invoering van strengere regels. Ook zijn de gevangenen boos dat hun korans zijn doorzocht op illegale waren.

Door de gevangenen in eenpersoonscellen te zetten escaleert het leger het conflict, stelt advocaat Carlos Warner. “Dit is precies het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten doen.” Volgens het leger doen 43 gevangenen aan de hongerstaking mee, wat voor het leger inhoudt dat ze negen maaltijden op rij hebben gemist. De advocaten stellen dat veel meer gevangenen mee doen en dat bijna iedereen weigert te eten.