‘Uitgesloten dat bestedingen hard genoeg groeien om begrotingstekort in te lopen’

Flip de Kam vanmiddag bij Buitenhof.
Flip de Kam vanmiddag bij Buitenhof. Screenshot

Het is uitgesloten dat de binnenlandse bestedingen zo hard groeien dat de extra miljardenbezuinigingen niet meer nodig zijn. Dat zei hoogleraar overheidsfinanciën en voormalig PvdA-Kamerlid Flip de Kam vanmiddag in Buitenhof.

De oproep van premier Rutte om meer te besteden komt volgens De Kam niet aan, schrijft persdienst Novum.

“Je kunt wel roepen: blijf glimlachen. Maar mensen kijken naar hun portemonnee en zien daar dan geen reden toe.”

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei eerder in Eva Jinek op Zondag er op te rekenen dat de extra bezuinigingen alsnog nodig zijn.

‘Ook sociaal akkoord draagt bij aan zorgelijk klimaat’

Dat mensen de hand op de knip houden, heeft het kabinet volgens De Kam ook aan zichzelf te wijten. “Steeds weer worden er plannen gelanceerd en dan weer ingetrokken. Ook het sociaal akkoord zal bijdragen aan een zorgelijk klimaat.”

Het kabinet wil het begrotingstekort onder de drie procent houden. In het sociaal akkoord is afgesproken dat de eerder aangekondigde bezuinigingen van 4,3 miljard voorlopig worden uitgesteld. Pas als blijkt dat de economie niet hard genoeg groeit om het tekort onder de drie procent te houden, worden de extra bezuinigingen alsnog doorgevoerd.

Zeker twee procent groei nodig

NRC Handelsblad concludeerde in de weekendkrant uit een rondgang onder economen dat de economie volgend jaar zeker twee procent moet groeien om de bezuinigingen overbodig te maken. Het Centraal Planbureau gaat uit van een groei van één procent.

Directeur van het CPB Coen Teulings vertrekt eind deze maand. Op zijn opvolger komt volgens De Kam een enorme druk te staan om optimistisch te ramen. De opvolger moet volgens hem stevig in zijn schoenen staan om niet aan die druk toe te geven.

Oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten (VVD) sprak in de uitzending van een gemiste kans. Volgens hem wordt alles net als in de jaren tachtig in de ijskast gezet. “Het is goed dat er een akkoord is, alleen het is geen goed akkoord.” Volgens hem moet op tal van terreinen worden gemoderniseerd, zelfs als het geen crisis was geweest, en gebeurt dat niet. “Never waste a good crisis”, stelde hij.

Kijk Buitenhof terug:
Get Microsoft Silverlight

    • Marije Willems