Terugkijken: de veelbesproken docuserie over het Rijksmuseum

Een bezoeker bekijkt De Nachtwacht tijdens de persvoorbezichtiging in het Rijksmuseum.
Een bezoeker bekijkt De Nachtwacht tijdens de persvoorbezichtiging in het Rijksmuseum. Foto ANP / Koen van Weel

Misschien wel de beste documentaire van het jaar, zei televisierecensent Ron Vergouwen over de vierdelige serie over het Rijksmuseum waarvan het laatste deel vanavond bij de NTR te zien was. We hebben de afleveringen nog even bij elkaar gezet, om terug te kijken.

Het is gepast einde van het ‘Rijksmuseumweekend’, zoals dit afgelopen weekend wel genoemd kan worden. Na tien jaar opende het Amsterdamse museum gisteren zijn deuren weer. Er kwamen twintigduizend mensen (gratis) kijken, en vandaag nog eens 13.500 (die wel een kaartje kochten).

Regisseur Oeke Hoogendijk volgende de gang van zaken achter de schermen van het gesloten ‘Rijks’ negen jaar lang. Ze was steeds dichtbij directeur Wim Pijbes en zag onder meer hoe moeizaam de besluitvorming liep en hoe frustrerend de aanloop naar de heropening vaak was. Pijbes zegt op een gegeven moment: “Ik ben meer met fietsers bezig dan met Rembrandt.”

Hoogendijk zag in het begin een enkelvoudige documentaire voor zich, maar het werd dus een mooi in beeld gebrachte, onderhoudende, veelbesproken vierdelige serie. De eerste twee delen werden in 2009 voor het eerst uitgezonden, het derde deel vorige week en het laatste vanavond, mooi samenvallend met de heropening.

Deel 1:
Get Microsoft Silverlight

Deel 2:
Get Microsoft Silverlight

Deel 3:
Get Microsoft Silverlight

Deel 4:
Get Microsoft Silverlight