Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Rijksmuseum telt per uur zo’n 2500 bezoekers - al 20.000 bezoekers

Het is behoorlijk druk bij het vandaag officieel heropende Rijksmuseum. Per uur bezoeken zo’n 2500 mensen het museum en dat is ook het maximale aantal dat in het gebouw kan zijn op hetzelfde moment. Het totaal aantal van dertigduizend mensen dat vandaag het museum gratis mag bezoeken, wordt zeker gehaald, denkt Rijksmuseum.

Lange rijen voor de ingang van het Rijksmuseum vanmiddag.
Lange rijen voor de ingang van het Rijksmuseum vanmiddag. Foto ANP / Robin Utrecht

Het is behoorlijk druk bij het vandaag officieel heropende Rijksmuseum. Per uur bezoeken zo’n 2500 mensen het museum en dat is ook het maximale aantal dat in het gebouw kan zijn op hetzelfde moment. Het totaal aantal van dertigduizend mensen dat vandaag het museum gratis mag bezoeken, wordt zeker gehaald, denkt Rijksmuseum.

Update 22.17 uur: Om tien uur vanavond hadden al twintigduizend mensen het museum bezocht en stonden er nog steeds mensen in de rij. De oranje loper waar mensen op staan om naar binnen te mogen is gesloten. Wie nu in de rij staat, mag nog wel naar binnen. Om middernacht sluit het museum.

Koningin Beatrix opende het museum zaterdag rond het middaguur. Vanaf het eerste begin dat het gewone publiek er naar binnen mocht, zit het museum al op het maximale aantal bezoekers. “We zijn buitengewoon tevreden”, aldus de woordvoerder tegen Novum.

Aanvankelijk stond er een fikse wachtrij:

Aan het einde van de dag is die rij nu echter helemaal weg. “Het loopt nu lekker door.” Mensen die binnen zijn, wordt wel gevraagd door te lopen om een maximum aantal bezoekers de kans geven het museum gratis te zien. De sfeer is volgens de woordvoerder goed.

“Mensen die naar buiten lopen, zijn laaiend enthousiast. Ze vinden het het wachten waard geweest. Iedereen is helemaal blij.”

Ook op Twitter reageren mensen enthousiast:

Twitter avatar cornaldm Cornald Maas Nog eentje dan, de magnifieke wenteltrap in bibliotheek @rijksmuseum @opiumavro http://t.co/yOt9B7Rl3M
Twitter avatar AartdeB Aart de B. Wauw, het Rijksmuseum is prachtig (en druk ;-) #Rijksmuseum http://t.co/NxREEKEy35