Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Rijksmuseum na tien jaar officieel heropend door koningin Beatrix

Directeur Wim Pijbes begroet koningin Beatrix tijdens de officiele heropening van het Rijksmuseum.
Directeur Wim Pijbes begroet koningin Beatrix tijdens de officiele heropening van het Rijksmuseum. Foto ANP / Robin Utrecht

Het Rijksmuseum is na tien jaar verbouwen weer open. Koningin Beatrix verichtte vanmiddag in Amsterdam de officiële heropening. Het Rijksmuseum is vandaag tot 0.00 uur geopend en gratis toegankelijk voor het publiek.

De koningin draaide rond het middaguur symbolisch de sleutel om waarmee ze de deuren van het museum weer opende. De opening ging gepaard met feestelijk vuurwerk in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Even daarvoor hadden dertien fanfarekorpsen het wachtende publiek opgewarmd. De orkesten marcheerden om beurten over een lange oranje loper. Enkele honderden mensen woonden de ceremonie bij.

RTL-journaliste Floor Brenner twitterde onderstaande foto van de festiviteiten:

De twaalf uur durende heropening van vandaag is het sluitstuk van een verbouwing die vijf jaar langer duurde en miljoenen euro’s meer kostte dan gepland, maar werd omarmd door de bezoekers die er al een kijkje mochten nemen. De nieuwe aanpak en uitstraling van het museum is in binnen- en buitenland enthousiast ontvangen. “Het resultaat van de tien jaar durende combinatie van restauratie en vernieuwing is grandioos”, vond NRC Handelsblad.

Motto: gevoel voor schoonheid, besef van tijd

Waar het oude Rijksmuseum was gebouwd voor zo’n veertigduizend jaarlijkse bezoekers, moet het museum nu anderhalf tot twee miljoen kunstliefhebbers aankunnen. Directeur Wim Pijbes wil dat alle Nederlandse kinderen tot en met 18 jaar het topstuk uit de collectie, De Nachtwacht van Rembrandt, zien. Zij krijgen gratis entree.

Het motto van het museum is volgens Pijbes “gevoel voor schoonheid, besef van tijd”. “Wij willen inspireren en intrigeren”, verwijst hij naar de ambitie van het museum om kunst te verbinden met de nationale geschiedenis. Naast het ‘museum van Nederland’ moet de instelling ook de ‘nationale schatkist’ van Nederland zijn.

Ook de opstelling van de stukken in het museum is ingrijpend veranderd. Alleen De Nachtwacht hangt op zijn oude plaats, aan het einde van de eregalerij. Het museum koos voor een chronologische aanpak, waardoor sculpturen, schilderijen, meubels en glaswerk in dezelfde ruimtes zijn geplaatst. Pijbes en zijn collega’s braken daarmee met de museale traditie, waarin voorwerpen per soort werden tentoongesteld.

Bekijk hier onze fotoserie over de heropening:

Vijftien topstukken in het Rijksmuseum(Beweeg met de muis over de plattegrond)