Paus benoemt negen adviseurs voor hervormen bestuur Vaticaan

Paus Franciscus ziet het als een van zijn belangrijkste opdrachten de curie te hervormen.
Paus Franciscus ziet het als een van zijn belangrijkste opdrachten de curie te hervormen. Foto AP / Alessandra Tarantino

Paus Franciscus heeft vandaag, op de dag dat hij precies een maand paus is, negen kardinalen benoemd tot zijn adviseurs. De paus wil dat deze groep kardinalen hem gaat helpen bij één van zijn belangrijkste opdrachten: hervorming van het bestuursapparaat van het Vaticaan, de curie.

Het Vaticaan maakte de lijst met adviseurs vanmiddag bekend, met daarop namen van kardinalen van over de hele wereld, onder meer uit Europa, Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Vaste adviseur van Franciscus worden onder anderen Sean Patrick O’Malley, de aartsbisschop van Boston, Oswald Gracias, de aartbisschop van Mumbai en Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, de aartbisschop van Tecugicalpa in Honduras.

Er zit maar één functionaris van het Vaticaan in het panel, de Italiaan Giuseppe Bertello, die nu al een bestuurlijke functie binnen Vaticaanstad bekleedt. De adviseurs van Franciscus zullen voor het eerst samenkomen van 1 tot en met 3 oktober.

De paus heeft het idee om een groep adviseurs te benoemen opgedaan tijdens de verkennende gesprekken met andere kardinalen die voorafgingen aan het conclaaf, aldus het Vaticaan. Tijdens die bijeenkomsten werd al veel gesproken over de huidige situatie van de katholieke kerk en de Romeinse curie.

Curie verantwoordelijk gehouden voor schandalen

Hervorming van de curie zal een van de belangrijkste taken van de paus en zijn adviseurs zijn. Onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker omschreef de curie eerder als “het byzantijnse, ruziënde, bureaucratische bestuursapparaat in Rome”:

“Teveel bezig met zaken die in Italië belangrijk zijn maar elders niet, te veel verwikkeld in onderlinge machtsspelletjes zonder oog te hebben voor de veranderde wereld eromheen.”

De curie werd niet hervormd door paus Johannes Paulus II en Franciscus’ voorganger, emeritus paus Benedictus XVI. Het bestuursapparaat wordt verantwoordelijk gehouden voor een aantal pijnlijke situaties van de laatste jaren, zoals de trage reactie van de kerk op het misbruikschandaal en het ongedaan maken van de excommunicatie van de aartsconservatieve bisschop Williamson, die de holocaust ontkende.