‘Palestijnse premier neemt ontslag - geaccepteerd door Abbas’

Archieffoto van Salaam Fayyad.
Archieffoto van Salaam Fayyad. Foto AP / Majdi Mohammed

De Palestijnse premier Salaam Fayyad zou zijn ontslag hebben ingediend, meldt persbureau AP op basis van Palestijnse ambtenaren. Fayyad zou donderdag al zijn ontslag hebben ingediend bij president Mahmoud Abbas. Die zou dit vandaag hebben geaccepteerd.

Abbas zou het ontslag pas hebben geaccepteerd toen Fayyad het hem persoonlijk vroeg. De twee zouden het niet eens zijn over het Palestijnse politieke en economische beleid. De al langer bestaande onmin tussen Abbas en Fayyad was de laatste tijd verergerd, voornamelijk over de vraag wie de leden van het kabinet benoemt.

Het Palestijnse persbureau WAFA meldde:

“De president zei tegen Fayyad dat hij zijn ontslag accepteerde en vroeg hem door te gaan met zijn werk totdat er een nieuwe regering is.”

Fayyad genoot krachtige steun van de internationale gemeenschap, met name de Verenigde Staten, die het Israëlisch-Palestijnse vredesproces nieuw leven willen inblazen met onder meer Palestijnse economische projecten op de Westoever. Fayyad had op die projecten moeten toezien. Tijdens een recent bezoek van Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, prees de Amerikaanse president Fayyad voor zijn vredesinspanningen.

Fayyad wilde al langer vertrekken

De politicus was sinds 2007 premier van de Palestijnse Autoriteit. Abbas benoemde hem nadat Hamas in 2007 de macht in de Gazastrook naar zich toe had getrokken. De laatste jaren verslechterde de onderlinge verstandhouding. De partijloze premier klaagde dat leden van de Fatah-beweging van Abbas zijn positie probeerden te ondermijnen.

Fayyad zou Abbas eind vorig jaar al hebben laten weten dat hij wilde opstappen. Abbas vroeg hem herhaaldelijk daarmee te wachten, maar het conflict escaleerde vorige maand door het ontslag van minister van financiën Nabil Kassis. Fayyad aanvaardde het ontslag, maar Abbas draaide dit terug.