Chaotisch begin nieuw proces tegen oud-president Mubarak

Mubarak in juni vorig jaar tijdens het eerste proces tegen hem en zijn medestanders.
Mubarak in juni vorig jaar tijdens het eerste proces tegen hem en zijn medestanders. Foto AFP

Oud-president Hosni Mubarak van Egypte is vanochtend in de rechtbank in Kairo gearriveerd voor het begin van een nieuw proces tegen hem en zijn medestanders. Het proces begon vanochtend chaotisch toen rechter Mustafa Hassan Abdullah bekendmaakte dat hij de zaak niet wil behandelen.

Door het onverwachte besluit van de rechter moet een andere rechtbank de zaak nu overnemen. Welke rechtbank dat is en wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend. Het proces is nu voorlopig opgeschort. Na de bekendmaking door rechter Abdullah brak onrust uit in de rechtszaal. Ook buiten de rechtbank in Kairo braken kleine relletjes uit.

Nieuw proces vooral om politieke motieven

Een Egyptisch Hof van beroep besloot in januari dat er een nieuw proces tegen Mubarak moest komen.

Mubarak werd vorig jaar juni veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn rol bij de pogingen de opstand van 2011 te onderdrukken. Onder revolutionairen in Egypte was onvrede over de uitspraak, omdat Mubarak niet veroordeeld werd als opdrachtgever tot het dodelijke politiegeweld tegen de betogers, maar alleen omdat hij zijn ambt niet had gebruikt om het bloedbad te stoppen.

Dat Mubarak nu opnieuw voor de rechter staat, heeft vooral te maken met de huidige politieke situatie in Egypte. President Morsi kondigde in zijn omstreden decreet in november al aan dat er een tweede proces tegen Mubarak zou komen. Volgens waarnemers zal dit nieuwe proces de aandacht afleiden van de slechte staat van de Egyptische economie in de aanloop naar de nieuwe parlementsverkiezingen in april.

Mubarak kan geen hogere straf krijgen

Het nieuwe proces tegen Mubarak kwam er op verzoek van zowel de aanklagers als de verdediging. Onder Egyptisch recht kan een verdachte in een nieuw proces overigens geen hogere straf krijgen.

De veroordeling en opsluiting van Mubarak in juni vorig jaar was een historisch moment. Mubarak was de eerste Arabische heerser die terecht moest staan nadat hij door protesten van de bevolking tot aftreden was gedwongen. Bij het neerslaan van de opstand tegen Mubarak kwamen bijna 900 betogers om.