Ledenparlement FNV stemt in met sociaal akkoord

Archieffoto FNV-voorzitter Ton Heerts. Voor Heerts is de instemming van het ledenparlement met het sociaal akkoord een opsteker.
Archieffoto FNV-voorzitter Ton Heerts. Voor Heerts is de instemming van het ledenparlement met het sociaal akkoord een opsteker. Foto ANP / Koen van Weel

Het ledenparlement van de vakcentrale FNV heeft vanmiddag ingestemd met het sociaal akkoord dat vakbonden, werkgevers en kabinet deze week sloten. Het ledenparlement heeft officieel alleen een adviserende rol en geen enkele status, maar de mening van het parlement geldt toch als zwaarwegend.

Het ledenparlement stemde met 83 procent van de stemmen in. De voorzitter van de Abvakabo FNV, Corrie van Brenk, twittert:

Twitter avatar CvanBrenk Corrie van Brenk Het ledenparlement FNV stemt over akkoord, na pittige discussies en complimenten in goede balans, 83% voor. Complimenten onderhandelaars.

Van Brenk zei gisteren nog in een reactie op het gesloten akkoord dat ze het akkoord nog niet af vindt. Volgens haar verdienen vooral de zorg en de bezuinigingen op de pensioenen meer aandacht. Tijdens de bijeenkomst vanmiddag werd dan ook een motie aangenomen waarin het ledenparlement een dringende oproep doet aan het kabinet om snel een goede oplossing voor de 100.000 ontslagen in de thuiszorg te vinden.

Aan de tweets van aanwezigen bij de bijeenkomst te lezen werd er stevig gediscussieerd over de inhoud van het akkoord. Ruud Baars, algemeen secretaris FNV Bouw twittert:

Twitter avatar Ruudbaa Ruud Baars Het ledenparlement #FNV lijkt soms wel op de Knesset. Maar het gaat dan ook over het #sociaalakkoord

Vanavond buigt de Federatieraad van de FNV, waarin de voorzitters van alle aangesloten achttien bonden zitten, zich over het sociaal akkoord. Het definitieve besluit valt volgende week. FNV-voorzitter Ton Heerts gaf zelf van de week al aan dat het een “zware opgave” zal zijn om de hele FNV mee te krijgen voor het akkoord. Volgens hem is het akkoord nietteman “een stap naar een fatsoenlijker Nederland”.

Maar daar was vanmiddag niet de hele achterban het mee eens:

Twitter avatar GerGeldhof Ger Geldhof #FNV #Ledenparlement luistert naar proclamatie tegen afbraak #SW Sociale Werkvoorziening #Heerts http://t.co/0qfXYtuUSj