Kun je tegenwoordig nog ‘verdwijnen’? Evan probeerde het

Evan Ratliff, die voor Wired probeerde te verdwijnen.
Evan Ratliff, die voor Wired probeerde te verdwijnen. Screenshot YouTube / XOXO Festival

Mochten er op het gebied van longreads al klassiekers bestaan, dan is dit er zeker een. Wired-journalist Evan Ratliff probeerde in 2009 te verdwijnen. Hoe moeilijk is dat, in een tijdperk waarin alles digitaal wordt vastgelegd?

Op 14 augustus vertrok Evan van huis. Vanaf dat moment had hij een nieuwe naam, een andere identiteit. Zijn vriendin wist er niets van, zijn familie ook niet. Wired schreef ondertussen een wedstrijd uit: wie hem vóór 15 september vond, het wachtwoord (‘fluke’) tegen hem zei en een foto maakte, won 5.000 dollar.

Evan moest oppassen bij het gebruiken van creditcards, bankpasjes en het internet, want alles is te traceren. En hoewel hij vooraf wel verwacht had dat er een paar enthousiastelingen serieus zouden beginnen te speuren, was hij verrast dat er meerdere websites, fora, chatrooms, Facebookpagina’s en Twitteraccounts uit de grond schoten, puur voor de zoektocht. Niet alleen waar hij zou kunnen zijn, maar ook zijn hele privéleven werd uitgeplozen, want alles kan een aanwijzing zijn.

Kon Evan tot 15 september onzichtbaar blijven?

“Walking to the stadium, we passed several people who seemed to be doing nothing other than scanning the crowd. ‘I’ve already seen a few people that I thought could be him,’ one man murmured as we passed a few feet away.”

Lees het hele verhaal van Evan Ratliff bij Wired (9.199 woorden, ongeveer 42 minuten leestijd).