Kortkolom sport

‘Brian Farley weg als honkbalbondscoach’

Amsterdam. Brian Farley is gestopt als bondscoach van de Nederlandse honkballers. Dat heeft de NOS gisteren gemeld. Aan Farleys beslissing zouden persoonlijke redenen ten grondslag liggen. De 52-jarige Amerikaan ontbrak vorige maand al tijdens de prestigieuze World Baseball Classic, waar Nederland de halve finale haalde. Farley behaalde in oktober 2011 een ongekend succes door Oranje naar de wereldtitel te loodsen. Twee maanden later leverde dat hem een verkiezing op tot coach van het jaar. Vorige maand werd Farley tijdens de WBC vervangen door Hensley Meulens en technisch directeur Robert Eenhoorn. Farley was ruim tweeënhalf jaar in dienst als bondscoach. Daarvoor bekleedde hij diverse andere functies bij het Nederlands team. De Koninklijke Nederlandse honk- en softbalbond (KNBSB) was niet bereikbaar voor een reactie. (Novum)

Bolhuis in commissie voor Europese Spelen

Amsterdam. Voorzitter André Bolhuis van sportkoepel NOC*NSF is opgenomen in de coördinatiecommissie voor de eerste Europese Spelen in 2015 in Baku, de hoofdstad van Azerbajdzjan. De commissie heeft als taak de organisatie van de Spelen te begeleiden. Voorzitter is de Griek Spyros Capralos. Dat is een opvallende naam, omdat hij vorig jaar als voorzitter van het Grieks olympisch comité betrokken zou zijn geweest bij de illegale handel in kaartjes voor de Olympische Spelen in Londen. Het bekendste lid van de commissie is het Oekraïense IOC-lid Sergei Bubka, die nog steeds wereldrecordhouder polsstokhoogspringen is. (NRC)

Haase verliest in kwartfinale Marokko

Casablanca. Robin Haase is gisteren uitgeschakeld op het ATP-toernooi in Casablanca. De 26-jarige Hagenaar verloor in de Marokkaanse stad de kwartfinale van Martin Klizan uit Slowakije, de nummer drie van de plaatsingslijst. Haase, zelf als zevende ingeschaald, ging in twee sets onderuit: 5-7, 1-6. Klizan, op de wereldranglijst 21 plekken hoger genoteerd, stuit bij de laatste vier op de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (2). De andere halve finale gaat tussen de Zwitser Stanislas Wawrinka (1) en Tommy Robredo uit Spanje. Op het damestoernooi in het Poolse Katowice plaatsten de Tsjechische Petra Kvitová en de Italiaanse Roberta Vinci zich voor de halve finales. (Novum)

Rentree Hoogerland in het wielerpeloton

Amsterdam. Johnny Hoogerland maakt over anderhalve week zijn rentree in het wielerpeloton. Zijn werkgever Vacansoleil heeft de Zeeuw geselecteerd voor de Ronde van Romandië, die wordt verreden van 23 tot en met 28 april. Hoogerland raakte begin februari gewond bij een aanrijding met een auto en kneusde daarbij onder meer zijn lever. Ook brak hij enkele ribben. De coureur, die werd geschept door een onoplettende automobilist, moest na zijn val zelfs twee dagen verblijven op de intensive care van een Spaans ziekenhuis. Het was niet voor het eerst dat Hoogerland in het nieuws kwam door een aanrijding met een auto. In de Tour de France van 2011 werd hij door een perswagen gelanceerd in het prikkeldraad. (Novum)