Koningin verricht vandaag langverwachte heropening Rijksmuseum

Koningin Beatrix arriveert voorafgaand aan de heropening van het Rijksmuseum
Koningin Beatrix arriveert voorafgaand aan de heropening van het Rijksmuseum Foto ANP / Robin Utrecht

Koningin Beatrix is vanochtend bij het Rijksmuseum in Amsterdam gearriveerd. Rond het middaguur zal de koningin het museum officieel open. De twaalf uur durende heropening betekent het sluitstuk van een verbouwing die vijf jaar langer duurde en miljoenen euro’s meer kostte dan gepland, maar werd omarmd door de bezoekers die er al een kijkje mochten nemen.

Een belangrijk deel van de werkzaamheden in de afgelopen tien jaar bestond uit het in ere herstellen van het gebouw van architect Pierre Cuypers uit 1885. In de loop van de twintigste eeuw waren de details op de muren, vloeren en plafonds steeds verder bedekt met lagen witte verf, systeemplafonds.

De eerste taak van architectenbureau Ortiz y Cruz was het restaureren van de originele details. Ook braken de architecten de binnenhoven van het museum, die na de Tweede Wereldoorlog waren volgebouwd met kantoren, weer open. Daaruit ontstond een groot atrium, dat gratis te bezoeken is en waar de stempel van de Spaanse architecten het duidelijkst te zien is. De verbouwing kostte uiteindelijk 375 miljoen euro.

Rijks kan nu 1,5 tot 2 miljoen bezoekers per jaar aan

Waar het oude Rijksmuseum was gebouwd voor zo’n veertigduizend jaarlijkse bezoekers, moet het museum nu anderhalf tot twee miljoen kunstliefhebbers aankunnen. Directeur Wim Pijbes wil dat alle Nederlandse kinderen tot en met 18 jaar het topstuk uit de collectie, De Nachtwacht van Rembrandt, zien. Zij krijgen gratis entree.

Het motto van het museum is volgens Pijbes “gevoel voor schoonheid, besef van tijd”. “Wij willen inspireren en intrigeren”, verwijst hij naar de ambitie van het museum om kunst te verbinden met de nationale geschiedenis. Naast het ‘museum van Nederland’ moet de instelling ook de ‘nationale schatkist’ van Nederland zijn.

Bekijk hier onze fotoserie over het vernieuwde Rijksmuseum:

Opstelling totaal anders: chronologische aanpak

Ook de opstelling van de stukken in het museum is ingrijpend veranderd. Alleen De Nachtwacht hangt op zijn oude plaats, aan het einde van de eregalerij. Het museum koos voor een chronologische aanpak, waardoor sculpturen, schilderijen, meubels en glaswerk in dezelfde ruimtes zijn geplaatst. Pijbes en zijn collega’s braken daarmee met de museale traditie, waarin voorwerpen per soort werden tentoongesteld.

De nieuwe aanpak en uitstraling van het museum is in binnen- en buitenland enthousiast ontvangen. “Het resultaat van de tien jaar durende combinatie van restauratie en vernieuwing is grandioos”, vond NRC Handelsblad. “Perfectie is bijna overal bereikt”, oordeelde de Volkskrant. “De langverwachte resultaten zijn zo spectaculair dat het ernaar uitziet dat het museum nog jaren model zal staan voor andere instellingen”, voorspelde de Britse krant The Guardian.

Museum 365 dagen per jaar geopend

Het Rijksmuseum opent zijn deuren in een drukke tijd. April en mei behoren tot het hoogseizoen voor culturele instellingen in Amsterdam. Om de bezoekersstroom op te vangen, heeft het museum verschillende maatregelen genomen. Zo werd alvast begonnen met online kaartverkoop, waarbij 75 duizend kaarten werden verkocht.

Bezoekers die liever in wat rustiger tijden gaan, kunnen het hele jaar terecht. Het museum is namelijk 365 dagen per jaar geopend, en heeft vanaf de heropening langere openingstijden. Na de heropening door koningin Beatrix zaterdag is het museum tot middernacht gratis toegankelijk.