Kerry ontmoet Chinese president Xi - China en VS zijn het eens over ‘nucleaire ontwapening’ Noord-Korea

China en de VS zijn het er over eens dat Noord-Korea “nucleair ontwapend” moet worden. Dat hebben diplomaten gezegd die bij de ontmoeting zijn vandaag van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met de Chinese president Xi Jinping in Peking.

Kerry zei tegen de Chinese president Xi dat de VS en China gezamenlijk voor grote uitdagingen staan.
Kerry zei tegen de Chinese president Xi dat de VS en China gezamenlijk voor grote uitdagingen staan. Foto Reuters / Yohsuke Mizuno

China en de VS zijn het er over eens dat Noord-Korea “nucleair ontwapend” moet worden. Dat hebben diplomaten gezegd die bij de ontmoeting zijn vandaag van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met de Chinese president Xi Jinping in Peking.

Kerry zei voor het begin van de ontmoeting dat hij in China is op een “kritiek moment” en refereerde daarbij aan de precaire situatie rond Noord-Korea. Kerry zei tegen Xi dat de VS en China voor “grote uitdagingen” staan. Naast Noord-Korea noemde hij het nucleaire programma van Iran, de oorlog in Syrië en de onzekere economische situatie wereldwijd. Eerder vanochtend had Kerry al gesprekken met premier Li Keqiang en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

Het belangrijkste doel van Kerry’s bezoek aan Peking is het verminderen van de spanningen rond Noord-Korea. Noord-Korea treft voorbereidingen voor een proef met een middellangeafstandsraket, die volgens de Verenigde Staten ieder moment zou kunnen plaatsvinden. Dat, gekoppeld aan het sterke vermoeden dat Noord-Korea al of binnenkort in staat is raketten met kernwapens uit te rusten, baart de VS en hun bondgenoten in de regio grote zorgen.

Peking heeft nog beetje invloed op Pyongyang

China biedt voor de Verenigde Staten eigenlijk de enige hoop om de crisis op vreedzame wijze te bezweren. China is het enige land dat Noord-Korea onder druk kan zetten, een regime dat als geen ander in de wereld zijn isolement koestert. China heeft de handelsbanden met Noord-Korea aanzienlijk opgevoerd en onderhoudt er een hechte militaire band mee. Het is ook de belangrijkste leverancier van brandstof en voedsel.

Maar Peking heeft andere prioriteiten dan Washington. Het is wars van instabiliteit en zijn grootste vrees is een implosie van de Noord-Koreaanse overheid en de chaos die daarvan het gevolg zal zijn. Verder beziet China de Amerikaanse militaire versterkingen in de regio met argwaan; het indammen van Noord-Korea kan onderdeel zijn van een Amerikaanse strategie om de eigen invloed uit te breiden en China te omringen met landen die sterk op Washington leunen.