In Syrië ontvoerde Italiaanse journalisten zijn weer vrij

Vier Italiaanse journalisten die werden ontvoerd in Syrië zijn weer op vrije voeten. Dat heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag gemeld. Het is onduidelijk welke groepering de journalisten de afgelopen tijd heeft vastgehouden.

Het ministerie meldde halverwege vorige week dat vier Italiaanse journalisten in Syrië op 4 april waren gekidnapt, maar vermeldde niet door wie. Volgens Italiaanse media ging het om een verslaggever van RAI-televisie en drie freelancers, die het noorden van Syrië binnengingen en daar zouden zijn ontvoerd. De krant La Repubblica meldde dat een rebellengroep achter de ontvoering zat.

Verscheidene andere buitenlandse journalisten worden vastgehouden door rebellen dan wel de regering. Zo werd de Amerikaanse journalist James Folley eind vorig jaar gekidnapt in Syrië. De burgeroorlog in Syrië heeft aan verschillende buitenlandse journalisten het leven gekost, onder wie de Franse tv-journalist Gilles Jacquier, oorlogsfotograaf Remi Ochlik en Marie Colvin, correspondent van The Sunday Times.

Dat westerse journalisten vooral in het noorden van Syrië worden ontvoerd verbaast niet. Dat deel van Syrië is door de rebellen veroverd op het regime van Assad, maar de rebellen van de belangrijkste strijdgroep, het Vrije Syrische Leger, hebben niet overal de volledige controle. Netwerken van jihadisten en criminelen proberen met het ontvoeren van journalisten hun doelen dichterbij te brengen. Begin oktober vorig jaar werd de Oekraïense journaliste Ankhar Kochneva ontvoerd. De ontvoerders vroegen 50 miljoen dollar.