Hof: Turkse journalisten bij proces neonazi’s

Turkse journalisten moeten worden toegelaten bij het proces tegen de neonazi Beate Zschäpe, die wordt verdacht van betrokkenheid bij tien moorden, van wie acht op Duitse Turken. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtbank, vrijdagavond besloten.

Eerder weigerde het Oberlandesgericht in München, waar Zschäpe en vier handlangers vanaf woensdag terechtstaan, de verdeling van de vijftig plaatsen voor de pers aan te passen. Dat leidde tot een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije en tot een klacht bij het Hof in Karlsruhe van de Turkse krant Sabah.

De persplekken werden vergeven op basis van de volgorde van aanmelding. Volgens de krant was de verdeling oneerlijk verlopen. De krant, gesteund door de Turkse regering, wees ook op de ophef die de zaak in Turkije had veroorzaakt – mede omdat politie en inlichtingendiensten jarenlang hadden gefaald.

Beate Zschäpe behoorde met Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos, die een einde aan hun leven maakten toen ze gearresteerd dreigden te worden, tot de Nationalsozialistische Untergrund. Ze worden ervan verdacht tussen 2000 en 2007 tien mensen te hebben gedood. De politie wekte de indruk dat het ging om afrekeningen in het Turkse criminele circuit en negeerde aanwijzingen dat het ook om racisme zou kunnen gaan.

Voorzitter Manfred Götzl van de rechtbank in München zei te hebben overwogen om plaatsen toe te wijzen op basis van een gewogen loting, maar dat bleek ondoenlijk. Hij is nu echter teruggefloten door het Constitutioneel Hof. Dat oordeelt dat er „een redelijk aantal plekken moet komen voor vertegenwoordigers van buitenlandse media met een speciale betrokkenheid bij de slachtoffers”.