Eerdmans wil lijsttrekker Leefbaar Rotterdam worden

Eerdmans kreeg bekendheid als Kamerlid van de LPF.
Eerdmans kreeg bekendheid als Kamerlid van de LPF. Foto ANP / Robert Vos

Oud-LPF-Kamerlid Joost Eerdmans wil lijsttrekker worden van Leefbaar Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Dat bevestigen ingewijden aan NRC Handelsblad.

Eerdmans (42) is sinds 2009 wethouder in Capelle aan den IJssel voor de partij Leefbaar Capelle. Van 2002 tot 2006 was hij Tweede Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn (LPF). In die rol verwierf hij bekendheid met zijn standpunten op het gebied van veiligheid. Zo pleitte hij voor hogere straffen.

Na de implosie van de LPF probeerde Eerdmans in 2006, samen met het toenmalige boegbeeld van Leefbaar Rotterdam Marco Pastors, met de partij Eén NL in de Kamer te komen. Dat mislukte, waarna hij via wat omzwervingen in Capelle belandde. Voor de omroep Wakker Nederland presenteert Eerdmans een opiniërend radioprogramma waarin hij naar eigen zeggen “de grenzen opzoekt en de nuance overboord zet”.

De fractie van Leefbaar Rotterdam bezet nu 14 van de 45 zetels in de gemeenteraad. Dat zijn er evenveel als de Partij van de Arbeid heeft. Eerdmans begon zijn politieke carrière bij het CDA.