Schippers wil uitleg van Rutte over sociaal akkoord - woensdag debat

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher staat de pers te woord voorafgaand aan de ministerraad.
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher staat de pers te woord voorafgaand aan de ministerraad. Foto ANP / Bas Czerwinski

Minister Schippers van Volksgezondheid wil uitleg van Rutte over het sociaal akkoord. Over het uitstellen van de bezuinigingen voor 2014 zegt ze: “of dat verstandig is weet ik niet.”

“Dat betekent dat we in augustus weer moeten kijken of het een verstandig idee was of dat er alsnog iets moet gebeuren. Het is toch pijn die in de toekomst plaatsheeft. Of dat verstandig is weet ik niet. Ik wil eerst eens even van de minister-president weten wat alle afwegingen zijn geweest.”

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het sociaal akkoord. Om 10.15 uur begint het debat over de afspraken die het kabinet gisteren maakte met de sociale partners.

De eerste reacties van de fracties waren gisteravond verdeeld. De PVV was uitgesproken negatief, de coalitiepartijen prezen het akkoord juist. D66 en CDA, partijen die het kabinet nodig heeft voor steun in de Eerste Kamer, hadden nog veel vragen naar aanleiding van de gepresenteerde maatregelen.

In het Kamerdebat moet het kabinet uitleg geven over het ‘historische akkoord’, zoals premier Mark Rutte het bij de presentatie noemde.

Asscher: afspraken in beton gegoten

Volgens minister Asscher van Sociale Zaken zijn de gemaakte afspraken in beton gegoten, zo zei hij voorafgaand aan de ministerraad voor de camera van de NOS.

Abvakabo FNV is blij met delen van het sociaal akkoord, waaronder het terugdringen van flexibele contracten. Maar het akkoord is nog niet af, laat de op één na grootste FNV-bond vandaag weten.

Lees ook:
De belangrijkste punten uit het sociaal akkoord op een rijtje