Wizard of Oz-liedje bestormt hitparade als anti-Thatchernummer

Wie had gedacht dat een liedje uit de film ‘The Wizard of Oz’ 74 jaar na dato voor zoveel gedoe konden zorgen? Het liedje ‘Ding Dong! The Witch Is Dead’ is sinds de dood van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher ineens ontzettend populair. Het bezorgt de BBC hoofdbrekens.

Still uit de film The Wizard of Oz.

Wie had gedacht dat een liedje uit de film ‘The Wizard of Oz’ 74 jaar na dato voor zoveel gedoe konden zorgen? Het liedje ‘Ding Dong! The Witch Is Dead’ is sinds de dood van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher ineens ontzettend populair. Het bezorgt de BBC hoofdbrekens.

Het nummer wordt sinds afgelopen maandag volop gedownload. Tegenstanders van Thatcher riepen na haar dood mensen op het nummer uit 1939 te downloaden. De man achter deze anti-Thatchercampagne Mark Bidiss, zegt hiermee critici een stem te hebben willen geven:

Tegen de Daily Mail zei hij dat hij “geen anarchist is en ook niet demonstreert”:

Ik wilde een groep mensen helpen, die het gevoel hebben dat er jaren niet naar ze is geluisterd. Nu hebben ze misschien het gevoel dat er naar ze geluisterd wordt. Ik voel enige sympathie voor haar: als iets als dit haar dood markeert dan toont dat de sterke emoties die ze opriep. Het is wel een karakterisering van haar als politiek leider en niet als persoon. Het grote verschil tussen dit liedje en Thatcher is dat zij nooit naar mensen luisterde, ik denk dat ze zelfs nooit naar haar eigen kabinet luisterde.”

BBC weet nog niet of het nummer wordt gedraaid

Sinds zijn oproep is het nummer al meer dan twintigduizend keer gedownload. In iTunes Groot-Brittannië staat het op nummer 1. Daardoor belandt het waarschijnlijk in de top vijf van de hitlijst.

Maar de BBC weet nog niet of de zender het liedje zondag wel in de Official Chart Show wil draaien. In 1977 weigerde de BBC het nummer ‘God Save the Queen’ van de Sex Pistols te spelen toen koningin Elizabeth haar jubileum vierde. Parlementsleden van de conservatieve partij betitelden de linkse campagne eensgezind als een “zielige poging” om Thatcher in diskrediet te brengen.

John Whittingdale, een lid van Thatchers conservatieve partij zei tegen de Daily Mail het “ongevoelig” te vinden als de BBC het nummer zou draaien:

“Dit is een poging om de hitlijsten te misbruiken voor politieke doeleinden. Dat is beledigend en ongevoelig. Daarom zou het beter zijn als de BBC het nummer niet zou draaien.”

De BBC is er nog niet over uit. De zender laat in een verklaring weten dat de Official Chart Show een “historische en feitelijke weergave is van wat het Britse publiek heeft gekocht”:

“De meningen zijn verdeeld, maar we nemen pas een beslissing als de definitieve lijst er is.”

Louise Mensch, parlementslid van de conservatieve Torypartij, vindt dat geen enkel nummer van de radio zou moeten worden verbannen, tenzij songteksten echt niet door de beugel kunnen.

In de film zingt Judy Garland het nummer nadat de slechte heks uit het oosten dood is. Het refrein luidt:

Ding-dong the witch is dead
Which old witch? The wicked witch!
Ding-dong the wicked witch is dead
Wake up you sleepyhead
Rub your eyes, get out of bed
Wake up the wicked witch is dead
She’s gone where the goblins go,
Below - Below - Below
Yo-ho, let’s open up and sing and ring the bells out.
Ding Dong’s the merry-oh, sing it high, sing it low
Let them know the Wicked Witch is dead!

Vrijheid van meningsuiting

Hoewel Mensch niet onder de indruk is van het aantal downloads:

Twitter avatar LouiseMensch Louise Mensch RT @TashaLaming: @LouiseMensch I had no idea it only took 20,000 sales to produce a number one song. Hardly a national statement. <~~EXACTLY

twitterde ze ook dat Thatcher niet anders dan gewild zou hebben dat Ding Dong gewoon gedraaid wordt op de radio:

Twitter avatar LouiseMensch Louise Mensch No song should be banned by the BBC unless its lyrics are pre-watershed. Thatcher stood for freedom. She’d have hated #Leveson

Ook Toryparlementslid Henry Smith zei dat het “absurd” zou zijn om het nummer te draaien, maar dat er nu eenmaal vrijheid van meningsuiting is:

Het zou getuigen van slechte smaak. Maar Margaret Thatchers reputatie zal dit overleven. Zij was iemand die stond voor vrijheid van meningsuiting dus we kunnen deze zieke protesten niet tegenhouden.”