Volgende maand eerste gezamenlijke ministerraad met Duitsland

Merkel en Rutte tijdens een persconferentie in juni vorig jaar.
Merkel en Rutte tijdens een persconferentie in juni vorig jaar. Foto ANP / Wolfgang Kumm

Ministers van Nederland en Duitsland gaan volgende maand samen onder leiding van bondskanselier Merkel en premier Rutte in het Duitse Kleef vergaderen. Op het programma van de werkconferentie staan onder andere grensoverschrijdende onderwerpen als energie, infrastructuur en onderwijs.

Het kabinet geeft daarmee gevolg aan een motie van VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke. Hij vroeg twee jaar geleden om een jaarlijks ‘Gipfeltreffen’ in de grensregio. Of het een jaarlijkse ontmoeting wordt is nu nog onduidelijk. Na de vergadering van 23 mei reizen Rutte en Merkel af naar Nijmegen. Aan de universiteit daar krijgt Merkel een eredoctoraat aangeboden.

Met zes andere bondgenoten houdt de Duitse bondsregering regelmatig ‘regeringsconsultaties’: gezamenlijke vergaderingen van de regeringsleiders en de belangrijkste ministers. Het gaat om de vier grote EU-landen Frankrijk, Italië, Polen en Spanje en om Rusland en Israël.

In het Elyséeverdrag, het Frans-Duitse vriendschapspact van 1963, begon deze vorm van bilaterale samenwerking. De Duitse en Franse kabinetten vergaderen sindsdien elk half jaar samen. Doorgaans wordt op zo’n Frans-Duitse ‘ministerraad’ één economisch thema besproken en één onderwerp dat gaat over maatschappelijke of culturele samenwerking. „Zulke regeringsconsultaties houdt Duitsland alleen met zijn meest hechte partners”, zei minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vorig jaar voor de Duits-Italiaanse kabinetsvergadering.

Het vorige Nederlandse kabinet wilde gemeenschappelijke vergaderingen met Israël houden. Nu wordt naar andere, minder structurele vormen van samenwerking gezocht met niet alleen Israël, maar ook andere landen in het Midden-Oosten.