‘Nederland moet Oeigoeren niet terugsturen maar beschermen’

Een moskee in Xinjiang, west-China. Als minderheid verwant aan het Turkse volk en islamitisch, worden Oeigoeren door de Chinese autoriteiten op alle fronten achtergesteld, aldus Amnesty en Vluchtelingenwerk.
Een moskee in Xinjiang, west-China. Als minderheid verwant aan het Turkse volk en islamitisch, worden Oeigoeren door de Chinese autoriteiten op alle fronten achtergesteld, aldus Amnesty en Vluchtelingenwerk. Foto AP

Amnesty International en VluchtelingenWerk Nederland roepen staatssecretaris Teeven en de Tweede Kamer op Oeigoeren niet meer terug te sturen naar het islamitische westen van China. Ze lopen daar groot gevaar volgens de mensenrechtenorganisaties.

Oeigoeren die terugkeren naar China lopen het risico op discriminatie, vervolging en mishandeling, zo staat in de oproep. Ze vormen namelijk een minderheid die verwant is aan Turken die worden achtergesteld op de rest van de Chinese bevolking. Oeigoeren die voor meer autonomie pleiten riskeren te worden behandeld als terroristen.

Amnesty en Vluchtelingenwerk in een verklaring:

“Er zijn tientallen gevallen bekend van Oeigoerse vluchtelingen die, nadat ze zijn teruggestuurd naar China, lange gevangenisstraffen hebben gekregen of zelfs zijn ‘verdwenen’. Een land dat Oeigoeren terugstuurt, schendt internationale verdragen. [...]

Voor zover wij weten heeft van alle Europese landen alleen Zweden in de afgelopen jaren twee Oeigoeren teruggestuurd. Van hen is sindsdien niets meer vernomen. Zweden stuurt op dit moment geen Oeigoeren meer terug en heeft aan alle Oeigoerse asielzoekers sindsdien een verblijfsvergunning gegeven.”

Er zijn op dit moment enkele tientallen Oeigoeren in Nederland zonder verblijfsvergunning. Nederland heeft in 2012 en 2013 vijf keer geprobeerd afgewezen Oeigoeren terug te sturen, maar kon dat op het laatste moment worden voorkomen door inspanningen van de mensenrechtenorganisaties.