Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Laten we stoppen met somberen, zegt Rutte

Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na de wekelijkse ministerraad.
Premier Mark Rutte tijdens de persconferentie na de wekelijkse ministerraad. Foto ANP / Bas Czerwinski

Rutte begrijpt dat Nederlanders zich in deze crisistijd zorgen maken, maar de meeste mensen hebben het nog altijd goed. Daarom moeten we ‘stoppen met somberen, met negatief naar de dingen kijken’. Dat zei de premier vanmiddag op zijn wekelijkse persconferentie, die grotendeels over het sociaal akkoord ging.

Het gaat niet ‘dramatisch slecht’, vindt hij. In individuele gevallen - dreigend ontslag, dalende huiswaarde, minder koopkracht - begrijpt hij de grote zorgen, maar wie puur door de algemene berichtgeving denkt dat het slecht gaat, mag wat Rutte betreft positiever naar de toekomst kijken.

Ruttes officiële Twitteraccount na de persconferentie:

Twitter avatar MinPres Minister-president na MR: ‘Sociaal akkoord in teken werkgelegenheid. Zorgen dat mensen aan de slag blijven of snel aan werk komen.’ http://t.co/lIpprzDnWn

Waarschijnlijk woensdag debat in de Tweede Kamer

Rutte prees de sociale partners die ‘de uitgestoken hand aannamen’, waardoor het akkoord gisteravond gesloten kon worden. De volgende stap, zei Rutte, is een debat in de Tweede Kamer. Dat vindt waarschijnlijk aanstaande woensdag plaats.

Volgens Rutte wordt met dit akkoord niet een radicaal andere weg ingeslagen dan met het in het najaar gepresenteerde regeerakkoord. Alle maatregelen zitten erin en worden binnen deze kabinetsperiode doorgevoerd, zei hij, maar ‘we nemen hier en daar iets langer de tijd’.

Wat was uitkomst van het sociaal akkoord?

Werkgevers, werknemers en het kabinet schudden elkaar gisteravond de hand na langdurig, moeizaam overleg. De “doorgeschoten” flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt in het akkoord gecorrigeerd, het ontslagrecht vertraagd vereenvoudigd en de maximale WW-duur wordt toch op drie jaar gehouden. Ook zegde het kabinet toe nog geen besluit te nemen over de bezuinigingen om het begrotingstekort in 2014 onder de drie procent te krijgen. Hier staan de belangrijkste uitkomsten van het overleg op een rijtje.