Kranten over sociaal akkoord: hoge prijs en poldermodel is springlevend

De ochtendbladen vanmorgen zijn kritisch over het sociale akkoord.
De ochtendbladen vanmorgen zijn kritisch over het sociale akkoord. Foto NRC / Anouk Eigenraam

De kranten zijn vanmorgen kritisch over het akkoord dat gisteravond bereikt is tussen het kabinet en de sociale partners. De algemene teneur is dat het kabinet veel heeft ingeleverd en dat de polder weer helemaal terug is.

De Telegraaf is het meest kritisch en kopt ‘Rutte door de knieën’. Volgens de krant heeft de premier met het akkoord zijn laatste verkiezingsbelofte gebroken en schuift hij daarmee de hervormingen voor zich uit:

In plaats van de beloofde daadkracht, hanteert premier Rutte nu zelf de sneeuwschuiver, die hij eerder politici als PvdA’er Cohen en CDA’er Balkenende verweet te gebruiken. Meest zorgelijke is dat het kabinet verslapt bij zijn belangrijkste taak om de schatkist op orde te brengen. Dat is een coalitie aangevoerd door de VVD onwaardig.

Volkskrant: pijnlijk gezichtsverlies

De Volkskrant kopt ‘Kabinet zoekt herstel en vertrouwen’. De krant schrijft in een analyse dat het akkoord pijnlijk gezichtsverlies is voor het kabinet, vooral voor premier Rutte en de VVD, omdat het terugkomt op veel plannen uit het regeerakkoord. Volgens de krant is het kabinet bereid geweest erg ver te gaan met het schrappen van bezuinigingen, teneinde het kabinet eindelijk maar de benodigde ‘schwung’te geven:

Zo blijft Rutte II ook met sociaal akkoord een minderheidskabinet dat regelmatig met de pet rond moet voor steun van wisselende coalities. (..) De premier heeft het ervoor over, in de hoop dat het akkoord ook een derde effect brengt: het begin van herstel van vertrouwen onder consumenten.

Trouw: akkoord mag wat kosten

Ook Trouw schrijft in de analyse ‘sociaal akkoord is kabinet een regeerakkoord waard’ dat het kabinet veel heeft ingeleverd in een poging om het vertrouwen van de consument te herstellen. Met het terugkomen op de drie procentsnorm van het overheidstekort: “het financiële fundament van het regeerakkoord is volledig van tafel gegaan”.

De premier maakte gisteren in extremis zijn belofte uit de regeringsverklaring waar dat dit kabinet een uitgestoken hand wil tonen naar iedereen.

De krant schrijft tegelijkertijd dat met deze “politieke gok” het kabinet mogelijk de steun verliest van D66, wat de positie van het CDA in de toekomst versterkt.

AD: waardering

Het AD heeft het eveneens over een “hoge prijs” voor het akkoord, maar er is waardering voor de snelheid waarmee men het eens is geworden. Maar veel knopen worden er alleen niet doorgehakt volgens de krant, het echte werk voor het kabinet gaat nu pas beginnen.

Als de hop van Rutte in augustus niet wordt bewaarheid, moet het kabinet opnieuw op zoek naar extra miljarden. Dat zal een hels karwei worden, maar de premier wil voorlopig niks van dat gesomber weten. “Heb vertrouwen in de toekomst en handel ernaar”, zei hij, wellicht ook tegen zichzelf.

FD: dit zat er al aan te komen

Het FD kopt ‘kabinet laat tekort oplopen in ruil voor polderdeal’. Volgens de krant was al sinds het regeerakkoord duidelijk waar de sociale partners en het kabinet op uit zouden komen en is het dan ook “geen verrassing” op welke punten de sociale partners op hebben gevonden. De krant noemt de verzachting van de ingreep in de WW een “verstandig compromis”:

…omdat de overheid zo toch geld op de WW bespaart en tenminste niet elke werknemer met een verdere koopkrachtderving wordt geconfronteerd. Want vaak wordt vergeten dat het leeuwendeel van de werkenden nu al geen recht heeft op een lang verblijf in de WW.

Polder is terug

De kranten signaleren ook dat het akkoord vooral voor de PvdA een opsteker is en dat de polder terug is van weggeweest. ‘Triomf van de polder’ kopt De Telegraaf boven een interview met MKB-voorzitter Hans Biesheuvel. “Het poldermodel is niet dood, het poldermodel is springlevend”, schrijft de Volkskrant in een inzetje. En het AD zegt dat “polderend Nederland zich weer eens van zijn beste kant laat zien”. Volgens de krant moet iedereen de schouders er nu onder zetten van Rutte:

Subtiel was de onderliggende boodschap niet: iedereen die tegen het polderakkoord is, verstiert een moment van nationale harmonie.