Komiek Jonathan Winters overleden

Jonathan Winters in mei 1997.
Jonathan Winters in mei 1997. Foto AP / Damian Dovarganes

Komiek Jonathan Winters is vandaag op 87-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan, die bekendstond om zijn sterke improvisatievaardigheden, stierf een natuurlijke dood in zijn woning in Californië. Dat heeft een familievriend laten weten aan persbureau AP.

Winters was halverwege de jaren vijftig te zien in de destijds baanbrekende The Jonathan Winters Show. Hij speelde in tientallen andere televisieseries en films, waarvan It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World (1963) een van de bekendste is. Ook was hij vaak te gast in de talkshow van Johnny Carson, over wie hij in dit fragment grappen maakt:

http://www.youtube.com/watch?v=NfTgzZb-VVs

Wegens zijn scala aan typetjes en gelaatsuitdrukkingen was de komiek het voorbeeld van onder anderen Steve Martin, Jim Carrey en Robin Williams. Met die laatste speelde hij in de jaren tachtig samen in de comedyserie Mork and Mindy.