Franse Senaat gaat akkoord met homohuwelijk - ‘werd verwacht’

Fransen komen op voor gelijke rechten voor homoseksuelen tijdens een grootschalige demonstratie in Parijs, eergisteren.
Fransen komen op voor gelijke rechten voor homoseksuelen tijdens een grootschalige demonstratie in Parijs, eergisteren. Foto AP/Jacques Brinon

De Franse Senaat is vanochtend akkoord gegaan met een wet die het homohuwelijk en adoptie door homostellen mogelijk moet maken. Omdat de socialisten in beide kamers een meerderheid hebben werd deze beslissing al verwacht volgens onze correspondent Peter Vermaas:

“In februari werd de wet al aangenomen door de Assemblée Nationale. Het openstellen van het huwelijk voor homokoppels was een verkiezingsbelofte van Hollande en zijn linkse coalitie heeft een meerderheid in beide kamers van de Franse volksvertegenwoordiging. Dat deze wet is aangenomen is dus niet een verrassing. De wet gaat nu voor een tweede lezing naar de Assemblée, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat ze daar alsnog sneuvelt.”

Een krappe meerderheid van de bevolking is voor de legalisering, bleek onlangs uit een peiling. Wel vonden de afgelopen tijd felle protesten plaats waarin honderdduizenden voor- en tegenstanders van het homohuwelijk in actie kwamen.

In januari kwamen volgens schattingen van de politie 340.000 mensen naar de Eiffeltoren om tegen het homohuwelijk en adoptie van kinderen door homo’s te protesteren. Eind maart waren er 300.000 mensen op de been. De organisatie had het over meer dan een miljoen man. Veel conservatieve burgemeesters en parlementariërs van de UMP van oud-president Sarkozy liepen in de voorste rijen.

Vermaas legde eerder deze week uit dat er een sociaal conservatisme werd blootgelegd bij een deel van de Franse bevolking door het oplaaien van de discussie:

“In 2012 is het aantal meldingen van discriminatie van homoseksuelen bij SOS Homophobie met 30 procent toegenomen ten opzichte van 2011. En in de eerste vier maanden van dit jaar zijn al meer klachten ingediend dan in heel 2012.

De openstelling van het burgerlijk huwelijk, ‘Le mariage pour tous’, legt een onderbewust katholicisme en sociaal conservatisme bloot in een land dat al lang niet meer wekelijks naar de zondagse mis gaat. Burgemeester Delanoë van Parijs, zelf homoseksueel, hekelde de ‘latente homofobie’ die boven kwam onder een groep Parijzenaren bij de felle demonstraties.”

Twaalf landen wereldwijd staan homohuwelijk toe

Uruguay heeft eergisteren als tweede land in Latijns-Amerika het homohuwelijk gelegaliseerd. Er zijn nu twaalf landen wereldwijd waar homo’s mogen trouwen, inclusief Nederland. Homostellen in Uruguay krijgen exact dezelfde rechten als hetero’s en mogen kinderen adopteren.

De acceptatie voor homorechten neemt snel toe in het katholieke Latijns-Amerika. Argentinië, het thuisland van paus Franciscus, legaliseerde het homohuwelijk als eerste. Meerdere landen staan partnerschapscontracten toe.