Bod op Douwe Egberts definitief - ‘DE krijgt ruimte voor groei door overname’

Foto ANP/Lex van Lieshout

Het bod op koffie- en theeproductent DE Master Blenders 1753 is vanochtend definitief geworden en het bedrijf heeft hier voorwaardelijk mee ingestemd. Investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) biedt 12,50 euro per aandeel, iets minder dan de aanvankelijk aangekondigde 12,75 euro.

In totaal betalen investeerders 7,5 miljard euro voor het moederbedrijf van Douwe Egberts en Pickwick, zo melden DE en de investeringsmaatschappij vanochtend.

Het bestuur van DE steunt het bod. Het bedrijf werd vorig jaar naar de beurs gebracht, het aandeel kreeg een introductiekoers van acht euro. Het Duitse JAB had al een minderheidsaandeel in DE, waardoor al vrij snel werd gespeculeerd op een overname door de investeringsmaatschappij.

‘Productie en onderzoek DE blijven in stand’

JAB ziet DE als een bedrijf dat goed kan groeien, zowel bij de bestaande activiteiten als door overnames. JAB heeft al meerdere investeringen in de koffiesector. DE en JAB benadrukken dat het hoofdkantoor, de onderzoeksafdeling en de bestaande productiefaciliteiten in stand blijven. Ook blijft de naam DE Master Blenders 1753 bestaan.

Bart Becht, de Nederlandse voorzitter van JAB, stelt in een verklaring de huidige strategie van het bedrijf ongemoeid te laten:

“JAB is erg tevreden met de huidige strategie van het management waarbij er geïnvesteerd wordt in de kwaliteit en innovatie van DEMB’s belangrijkste merken, om daarmee een bovengemiddelde groei te realiseren.”

‘Overname gunstig voor DE’

NRC-redacteur Barbara Rijlaarsdam legt uit dat de overname waarschijnlijk een gunstig effect heeft op DE Master Blenders:

“Het bedrijf maakt hiermee de overgang naar een private equity fonds, een fonds dat waarde wil creëren binnen het bedrijf, wat DE de mogelijkheid biedt om rustig te groeien. JAB geeft daarnaast aan dat het de huidige strategie van DE onderschrijft en het bedrijf deze rust dus ook gunt.”

Becht wordt de nieuwe niet-uitvoerende voorzitter van het bestuur van DE. Huidig interim-topman Jan Bennink wordt niet genoemd in de lijst met bestuurders die na de overname DE gaan leiden. Alleen voor de functie van chief executive officer, die nu door Bennink wordt vervuld, is nog niemand gevonden.

Herkemeij uit forse kritiek op Bennink

Vanochtend uitte de vorige topman van DE, Michiel Herkemij, voor het eerst openlijk kritiek op zijn opvolger Jan Bennink tijdens ‘veteranenlezing’, een lezing voor oud-bestuurders waarbij Rijlaarsdam aanwezig was.

Bennink zou in zijn vorige functie als niet-uitvoerend voorzitter plots zijn agenda hebben veranderd volgens Herkemeij. Daardoor werd de zelfstandige koers verlaten en werd alles ingezet op een zo hoog mogelijk overnamebod. “Dat is is een ander verhaal dan eerst de bedoeling was”, aldus Herkemij.