Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Terugvorderingen AOW-fraude verdubbeld

Foto ANP / Koen Suyk

Het bedrag dat de overheid jaarlijks terugvordert van frauderende AOW’ers is de afgelopen vijf à zes jaar bijna verdubbeld. Dat zegt een woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank, die de AOW-uitkering verstrekt, vandaag in NRC Handelsblad. In 2011 bedroeg dit bedrag 11,8 miljoen euro. Over 2012 zijn nog geen cijfers bekend.

De Sociale Verzekeringsbank vermoedt dat de stijging een gevolg is van het groeiende aantal AOW’ers, de toegenomen gegevensuitwisseling tussen de instanties en “een grotere alertheid” op fraude. Bij AOW-fraude gaat het meestal om mensen die samenwonen terwijl ze elk een uitkering voor alleenstaanden ontvangen. Daarnaast wordt gefraudeerd met de inkomensafhankelijke partnertoeslag voor AOW’ers met een partner die jonger is dan 65.

Teruggevorderd bedrag gaat verder stijgen

Dit jaar zal het teruggevorderde bedrag waarschijnlijk verder stijgen door een sterke verhoging van de boetes op AOW-fraude. Tot 1 januari bedroeg die boete 10 procent van het te veel ontvangen bedrag, met een maximum van 2.269 euro. Vanaf begin dit jaar is de boete gelijk aan het te veel ontvangen bedrag, zonder maximum. Bij langdurige fraude kan dit tienduizenden euro’s bedragen. De boete komt bovenop de verplichting het te veel ontvangen bedrag terug te betalen.

‘Grote onrust onder ouderen’

Volgens de Ouderenombudsman bestaat grote onrust onder ouderen over de verhoogde boetes, omdat de regels voor ‘samenwonen’ te ingewikkeld zouden zijn. Voor de hoogte van hun AOW-uitkering is niet van belang wat de relatie tussen twee 65-plussers is, maar wel of ze een ‘gezamenlijke huishouding’ voeren. “Mensen die regelmatig bij elkaar over de vloer komen weten niet of dat wordt aangemerkt als ‘samenwonen’ of niet”, zegt een woordvoerder van de Ouderenombudsman.

“Wij vinden dat die boetes niet gegeven mogen worden zolang de regels zo onduidelijk zijn.”

Ruim drie miljoen 65-plussers ontvangen een AOW-uitkering. De Sociale Verzekeringsbank doet aangifte van AOW-fraude als mensen meer dan tienduizend euro te veel hebben ontvangen. Dit gebeurde in 2011 36 keer, voor een totaalbedrag van 629.000 euro.