Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Filosoof Alain de Botton volgend jaar gastcurator Rijksmuseum

Alain de Botton wordt gastcurator bij het Rijksmuseum.
Alain de Botton wordt gastcurator bij het Rijksmuseum. Foto EPA

De Britse schrijver en filosoof Alain de Botton wordt volgend jaar gastcurator bij het Rijksmuseum. Dat maakt museumdirecteur Wim Pijbes bekend in DeLUXE, het magazine van NRC Weekend dat morgen verschijnt.

De Botton (43) heeft weinig op met de wijze waarop musea kunst presenteren. Hij schrijft dat musea “doodse opslagplaatsen” zijn. Ze worden te vaak ingericht in overeenstemming met de academische traditie waarin de conservatoren zijn opgeleid.

Zalen met opschriften als ‘De negentiende eeuw’ en ‘De Noord-Italiaanse school’ beantwoorden volgens De Botton niet aan de innerlijke behoeften van de museumbezoeker. Hij bepleit daarom kunstwerken uit verschillende genres en periodes te rangschikken “naar de noden van onze ziel”. Dus bijvoorbeeld een zaal met kunstwerken die tederheid als onderwerp hebben, toegelicht met een nieuwe tekstbordjes en catalogi.

Bekijk het nieuwe Rijks:

Morgen opent het Rijksmuseum zijn deuren weer voor het publiek en verschijnt de 11de editie van DeLUXE, onder het gastredacteurschap van directeur Wim Pijbes.