Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Media

18 jaar en vrijwillig vechten in Syrië... en nu is Jejoen kwijt

Syriëstrijders in Belië // België is in de ban van Jejoen (18), die in Syrië door zijn vader wordt gezocht De regering wil jihadstrijders zoals hij ontmoedigen

Het werd de afgelopen dagen bijna een spannende serie in Vlaamse kranten en op televisie: waar is Jejoen? Achttien jaar, Antwerpenaar, bekeerd tot de islam. Zijn vader zoekt hem in Syrië, waar de jongen meevecht tegen Assad. Hij zou zijn geronseld door radicale moslims en wil naar huis.

Al sinds afgelopen weekend wordt Jejoens vader, Dimitri Bontinck, gevolgd via Skype en met e-mail. Hij is in Syrië samen met een Nederlandse journalist en een Mexicaanse fotograaf. „We zijn nu héél dichtbij”, zei hij dinsdag tegen de VRT. „We zijn op weg naar tussenpersonen.” En volgens de journalist, Joanie de Rijke, waren de contacten in Syrië „heel betrouwbaar”.

Maar woensdagavond waren er opeens geen beelden meer van de zoektocht, er was geen ontknoping. Vader Bontinck, een ex-militair, was na zijn Skype-interview met de publieke omroep terechtgekomen bij een groepering die hem had geboeid. Hij had een kap over zijn hoofd gekregen en werd hardhandig ondervraagd. Ze wilden weten of hij misschien een spion was.

Jejoen is nu het gezicht van de ongeveer tachtig Belgen die in Syrië zouden meevechten. Door zijn vaders missie wint hij het in de media-aandacht van de negentienjarige Brian de Mulder, ook uit Antwerpen en net als Jejoen een bekeerling. Vorige week hielden Brians moeder, zus en tante een persconferentie samen met Filip Dewinter van het extreem-rechtse Vlaams Belang. Brian zou „gebrainwasht” zijn door de radicale organisatie Sharia4Belgium. Volgens Dewinter had de Belgische overheid „bloed aan de handen”, omdat er te weinig wordt gedaan tegen de radicalisering van Vlaamse moslimjongeren. Dewinter wil extremistische moskeeën gaan sluiten.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft al wel een ‘taskforce’ opgericht: leden van veiligheidsdiensten, justitie en politie onderzoeken hoe kan worden voorkomen dat nog meer Belgische jongeren worden gerekruteerd voor Syrië.

Onder leiding van Bart De Wever, leider van de Vlaams-nationalistische partij N-VA en burgemeester van Antwerpen, vergaderden gisteravond terrorisme-experts samen met de burgemeesters van Vilvoorde en Mechelen. De burgemeester van Vilvoorde wil jongeren die vechten in Syrië hun identiteitskaart afpakken.

Volgens De Wevers woordvoerder is het niet de bedoeling om politieke winst te halen uit de angst en het verdriet van de ouders „zoals Vlaams Belang doet”.

In Vilvoorde, een stad bij Brussel, was vorig jaar de woordvoerder van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, komen preken op de Grote Markt. In de moskee was hij niet welkom geweest, zei de voorzitter van moskee Masgid Annasr woensdag in De Standaard. Maar op de markt hadden jongeren goed naar hem geluisterd. Ze waren cursussen gaan volgen bij Belkacem in Antwerpen en in november vorig jaar waren de eerste vier jongeren uit Vilvoorde naar Syrië gegaan.

Dimitri Bontinck had een paar jaar geleden op televisie opeens zijn zoon zien zitten naast Fouad Belkacem. Hij was naar politie en justitie gegaan en ook nog naar Belkacem zelf, om hem te vragen zijn zoon met rust te laten. Maar Jejoen trouwde met een moslima en vertrok in februari van dit jaar naar Syrië. Hij zou aan de telefoon hebben gehuild. Hij zei dat hij niet weg kan.

Vader Bontinck gaat door met zoeken. Zijn advocaat vertelde woensdag op televisie dat Bontinck weer bij een nieuwe groep strijders is langs geweest – minder ruw en wantrouwig. Er waren veel buitenlanders bij, had Bontinck gezegd. Maar Jejoen was er niet.