Samir A. niet opnieuw vervolgd

Samir A. in de rechtbank in 2007.
Samir A. in de rechtbank in 2007. Foto ANP/ Jan Hensema

Het Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen Samir A. voor het voorbereiden van een aanslag vanuit de gevangenis. Er is niet genoeg bewijs.

A. werd in oktober vorig jaar aangehouden in zijn cel, omdat hij voorbereidingen zou hebben getroffen voor een terroristische aanslag in Nederland. Daar zit hij een straf van negen jaar uit vanwege terreurplannen bij de Hofstadgroep. Hij had briefjes geschreven aan een medegevangene waaruit zou blijken dat hij na zijn vrijlating een aanslag wilde plegen. Bovendien zou hij hebben gevraagd om explosieven.

Het Openbaar Ministerie meldt vandaag dat intensief onderzoek duidelijk heeft gemaakt dat de bewuste briefjes niet gaan over een voornemen een aanslag te plegen. Een verklaring van een getuige kon niet worden ondersteund met bewijsmateriaal. A. heeft wel erkend de huishoudelijke regels van de gevangenis te hebben overtreden met de geheime briefjes.

Lid van radicale Hofstadgroep, maar daarvoor nooit vervolgd

Samir A. behoorde tot de radicaal-islamitische Hofstadgroep. Hij werd veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag, mogelijk op het gebouw van inlichtingendienst AIVD of op politici. Dat oordeelde de rechtbank in 2006 onder andere naar aanleiding van een videotestament dat hij had opgenomen. Voor het lidmaatschap van de groep is hij nooit vervolgd. De verdachten waren te divers om een groep te vormen en hadden geen gemeenschappelijk doel.