Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Omvangrijke schenking voor Stedelijk Museum

René Daniels, ‘Een zaal boven de Pacific’, 1984
René Daniels, ‘Een zaal boven de Pacific’, 1984

Het Stedelijk Museum heeft een omvangrijke schenking gekregen van galeriehouder en verzamelaar Paul Andriesse. Het gaat om zestig werken, waaronder tekeningen van René Daniels en Marlene Dumas, foto’s van Thomas Struth en Jean-Marc Bustamante en meubels van Joep van Lieshout en Charles en Ray Eames. Ook schenkt Andriesse een aantal foto’s die hij zelf maakte van kunstenaars en hun ateliers. Het enige schilderij in de schenking is het werk Filter II (Blanc et l’argent) uit 1999 van Henri Jacobs.

Andriesse, die sinds 1984 een galerie heeft in Amsterdam, noemt zijn gift “een afgewogen schenking”. De werken zijn gekozen omdat ze goed aansluiten bij de collectie van het Stedelijk. Zo miste het museum in de collectie industriële vormgeving nog meubels van de Franse ontwerper Jean Prouvé, belangrijk vertegenwoordiger van het modernisme. En de drie vroege foto’s van Thomas Struth uit Andriesses collectie vormen een mooie aanvulling op de latere Struths die het museum al bezit.

Pleidooi voor prentenkabinet

Voor Andriesse betekent de schenking een grote blijk van waardering voor het Stedelijk, dat hij al sinds zijn jeugd regelmatig bezoekt, en voor directeur Ann Goldstein. “Op deze manier wil ik vieren dat het museum weer open is.” Door voornamelijk tekeningen en prenten te schenken, wil Andriesse bovendien een pleidooi houden voor een prentenkabinet in het Stedelijk.

“Vroeger was er zo’n mooie ruimte voor prenten halverwege de trap. Dat mis ik in het nieuwe museum. Ook zou er geld moeten komen voor een conservator prenten en tekeningen. Ik kan geen geld geven, maar wel deze werken.”

Wat de waarde is van de schenking, wil het museum niet zeggen. Maar volgens conservator Bart Rutten zou hij voor de aankoop van de collectie “een heel groot deel van het aankoopbudget” hebben moeten aanwenden. Het Stedelijk beschikt jaarlijks over ongeveer 1 miljoen euro voor nieuwe aankopen.

De schenking is van drie mei tot en met 1 september te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.