‘Oorlogskasje’ Republikeins Genootschap voor abdicatie Beatrix

De productie van unieke postzegels bij Koninklijke Joh. Enschede; een van de bijzonder acties ter ere van de troonswisseling van Koningin Beatrix.
De productie van unieke postzegels bij Koninklijke Joh. Enschede; een van de bijzonder acties ter ere van de troonswisseling van Koningin Beatrix. ANP / Koen van Weel

Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) heeft de afgelopen jaren “een oorlogskasje” gevormd waaruit anti-monarchistische initiatieven worden gefinancierd. Dat zegt Hans Maessen, campagneleider bij het NRG vandaag in NRC Handelsblad. Het genootschap heeft zo’n 25.000 euro in kas, dankzij lidmaatschapsgeld en donaties.

Sinds koningin Beatrix haar terugtreden bekendmaakte, op 30 januari, is het ledental van het genootschap gegroeid, van 1.200 naar 2.000.

“Nog altijd minder dan de Oranjevereniging van Katwijk. Tegen fotoshoots van het gezinnetje op het strand en in de sneeuw kunnen wij niet op. Ook niet tegen Máxima die door de grachten zwemt. Daar ben ik best jaloers op.” - NRG-voorzitter Anjo Clement.

Het NRG leent onder meer geld aan jongerenbeweging ‘Het is 2013’ voor stickers. Ook biedt het aan zaalhuur te betalen voor debatten over de monarchie. Voor de abdicatie is speciaal “gespaard”.