Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Huizenverkoop sterk gedaald in eerste kwartaal

Foto NRC / Bas Czerwinski

De huizenverkoop is sterk gedaald in het eerste kwartaal ten opzichte van eind vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de NVM, Nederlands grootste makelaarsvereniging (bijna 4.000 leden).

NVM-makelaars verkochten begin dit jaar circa 17.500 woningen, ruim 30 procent minder dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Naar schatting werden in de totale markt 23.750 huizen verkocht.

Het laatste kwartaal van vorig jaar kenden een ‘eindejaarshausse’ aan verkopen wegens de aanscherping van de hypotheekverstrekking per 1 januari. De daling in het eerste kwartaal werd dus verwacht.

In vergelijking met een jaar geleden daalde het aantal verkopen door NVM-makelaars met 6 procent. Het eerste kwartaal van vorig jaar werd toen “het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008” genoemd. De gemiddelde woningprijs daalde in een jaar met 5,5 procent tot 206.000 euro.

‘substantiële daling’ in aantal woningen op de markt

Voor het eerst in dertien jaar is er een “substantiële daling” van het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden, volgens de NVM. In het eerste kwartaal stonden in totaal circa 227.000 woningen te koop; een daling van 4 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. Huiseigenaren halen meer huizen van de koopmarkt af en er stromen tegelijkertijd minder huizen de markt op.

Ook de vraagprijzen lijken sneller te dalen, volgens de NVM. De vraagprijs van een gemiddelde woning was halverwege het eerste kwartaal 277.000 euro en daarmee 3,5 procent lager dan een jaar geleden.

In vergelijking met vorig jaar is de verkooptijd van woningen met bijna 10 procent gestegen. Gemiddeld duurt het 170 dagen voor een woning wordt verkocht.