Mishandelde Nederlander in Parijs wordt Frans gezicht van homofobie

De schokkende foto die De Bruijn zelf verspreidde getoond op een iPhone
De schokkende foto die De Bruijn zelf verspreidde getoond op een iPhone Foto AP/Remy de la Mauviniere

De Nederlander Wilfred de Bruijn werd zaterdagavond zwaar mishandeld in Parijs toen hij arm in arm met zijn vriend door de stad liep. Zondag plaatste hij op Facebook een schokkende foto van de verwondingen in zijn gezicht en werd binnen enkele dagen een Frans symbool van homofobie.

De heftige foto is inmiddels duizenden keren gedeeld op sociale media, was gisteravond groot op enkele posters te zien tijdens een demonstratie voor het stadhuis van Parijs, en leidde tot aandacht van tientallen internationale media.

De 38-jarige De Bruijn, die sinds tien jaar in Frankrijk woont, schreef op Facebook bij de foto wat er is gebeurd:

“We liepen arm in arm en iemand riep ‘hé, daar heb je een paar homo’s’. Ik werd bebloed wakker in een ambulance, miste een tand en had gebroken botten rond mijn oog.”

De NOS sprak gisteren kort met De Bruijn tijdens de demonstratie in Parijs

“Ze schopten tegen mijn hoofd alsof het een voetbal was”, voegde hij toe in het journaal van TF1. Wie de daders zijn of hoe ze eruitzagen, zegt hij zich niet te kunnen herinneren. Maar De Bruijn legt wel een direct verband met de verharding van de discussie over homoseksualiteit in Frankrijk sinds eerder dit jaar honderdduizenden de straat opgingen om tegen het homohuwelijk te demonstreren. Door zijn verhaal heeft het roze gekleurde familieprotest tegen de nieuwe wet van president Hollande zijn onschuld verloren.

De Bruijn te gast in het Franse programma C à vous
http://www.youtube.com/watch?v=H0KqmTC7MM4

‘latente homofobie’ blootgelegd in Frankrijk

Correspondent Peter Vermaas legt vanochtend in nrc.next uit dat de discussie rond het toestaan van het homohuwelijk en adoptie door homo’s de afgelopen maanden een onderbewust sociaal conservatisme bloot heeft gelegd in Frankrijk:

“De openstelling van het burgerlijk huwelijk is een van de verkiezingsbeloften van president François Hollande. Het legde de afgelopen maanden een onderbewust katholicisme bloot in een land dat al lang niet meer wekelijks naar de zondagse mis gaat.

Burgemeester Bertrand Delanoë van Parijs, die zelf homoseksueel is en zich uitsprak tegen het geweld tegen het koppel, sprak van “latente homofobie”.

In januari kwamen 340.000 mensen naar de Eiffeltoren om tegen het homohuwelijk en adoptie van kinderen door homo’s te protesteren. Eind maart voerden opnieuw 300.000 mensen actie in Parijs. Veel conservatieve burgemeesters en parlementariërs van de UMP van oud-president Nicolas Sarkozy liepen in de voorste rijen mee.”

Sinds de laatste demonstratie is het protest geradicaliseerd. Vermaas:

“Een organisatie die zich ‘Le printemps français’ (de Franse lente) noemt, wil naar Arabisch voorbeeld het protest opvoeren tot de regering door de knieën is. Daartoe werd vorige week een zaal beklad waar een homorechtengroep vergaderde. Bij het appartement van een senator die zich net voor het homohuwelijk had uitgesproken werd om zes uur ’s ochtends een lawaaiactie georganiseerd, die door de politie opgebroken moest worden.

De organisatie achter de grote ‘Manif pour tous’ (demonstratie voor iedereen) zegt niets met de radicalere club te maken te hebben. Kopstuk Frigide Barjot, een katholieke comédienne die zich in het verleden ‘persattaché van Jezus’ heeft genoemd, houdt vol dat haar protest tegen het homohuwelijk zich óók tegen homofobie richt. Bij de demonstraties had ze ook een paar homo’s aan haar zijde die meenden zich ‘meer homo, zonder huwelijk’ te voelen. Ze heeft de mishandeling van het homokoppel op Twitter veroordeeld.”