Reder Costa Concordia schikt en betaalt een miljoen euro boete

De Costa Corcodia in de haven van Giglio op 16 januari 2012, daags na de scheepsramp.
De Costa Corcodia in de haven van Giglio op 16 januari 2012, daags na de scheepsramp. AFP / Filippo Monteforto

De rechtbank van het Italiaanse Grosseto heeft de rederij van het vorig jaar gezonken cruiseschip Costa Concordia een boete van een miljoen euro opgelegd. Rechter Valeria Montesarchio stemde in met het schikkingsvoorstel van reder Costa Crociere, meldt AP.

De rechter kan in Italië bedrijven beboeten als hun personeel delicten begaat. Nu de rechtbank het aanbod van Costa Crociere heeft aanvaard heeft de reder alleen nog civiele claims van benadeelden te vrezen.

De Costa Concordia op Google Maps


Grotere kaart weergeven

Volgende week beginnen voorbereidende hoorzittingen

In Grosseto beginnen volgende week de voorbereidende hoorzittingen in het proces tegen de verantwoordelijken voor de ramp in januari 2012 met het cruiseschip Costa Concordia. Doordat kapitein Francesco Schettino een saluut aan het rotsige eiland Giglio wilde brengen, leed de Costa Concordia schipbreuk.

De kapitein verliet het zinkende schip toen zijn drieduizend passagiers in doodsnood verkeerden. Reder Costa Crociere wil alle schuld voor de schipbreuk, die 32 opvarenden het leven kostte, op kapitein Francesco Schettino af wentelen. Schettino, vier andere brugofficieren en een rederijmedewerker te land staan terecht voor onder meer doodslag.

De scheepsramp met de Costa Concordia herdacht (13 januari 2013)