Mohammed B. niet vervolgd voor poging tot doodslag

Mohammed B. in 2006 op weg naar de rechtbank voor de uitspraak in de zaak rond de Hofstadgroep in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Antonisse

Het Openbaar Ministerie hoeft Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, niet te vervolgen voor een vechtpartij in de gevangenis in Vught in mei 2011. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald.

B. viel medegevangene Jesse R., tot levenslang veroordeeld in het liquidatieproces Passage, aan op de luchtplaats van de extra beveiligde inrichting. Volgens het hof is niet duidelijk wat er daarna precies is gebeurd. Wel zijn er aanwijzingen dat B. zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot doodslag of poging tot mishandeling, maar de lichamelijke gevolgen vielen mee en het gevangenispersoneel heeft volgens het hof adequaat gereageerd.

Justitie besloot eerder geen vervolging in te stellen, aldus persbureau Novum, waarop R. naar het hof stapte om het OM alsnog te dwingen B. te vervolgen. De advocaat van R. stelde vorig jaar dat acht cipiers weigerden om in te grijpen bij de knokpartij. Een andere beruchte crimineel, Erik Jan Q., zou de twee uiteindelijk uit elkaar hebben gehaald.

    • Pim van den Dool