Luxemburg versoepelt bankgeheim

De Luxemburgse minister-president Jean Claude Juncker (links) met de Oostenrijkse president Heinz Fischer. De twee landen hebben als laatste nog een bankgeheim in de Europese Unie.
De Luxemburgse minister-president Jean Claude Juncker (links) met de Oostenrijkse president Heinz Fischer. De twee landen hebben als laatste nog een bankgeheim in de Europese Unie. Foto: AFP/ Alexander Klein

Minister-president Jean-Claude Juncker van Luxemburg heeft gezegd dat zijn land vanaf 2015 het bankgeheim gaat versoepelen, dat meldt de BBC vanochtend. Zo wordt het voor andere landen makkelijker om zwartspaarders op te sporen.

Vanaf 2015 zal Luxemburg bankgegevens gaan delen met andere EU-lidstaten. Het vermoeden is dat veel Europeanen zwart spaargeld in Luxemburg stallen. Drie dagen geleden zei de Luxemburgse minister van Financiën al:

“Luxemburg moet het niet hebben van klanten die willen besparen op hun belastingen.”

Rekeninghouder blijft anoniem in Luxemburg

Luxemburg belast de rente niet die rekeninghouders ontvangen op hun rekeningen die ze in het land hebben. Tegelijkertijd blijft de rekeninghouder anoniem in het land. Gegevens worden niet verstrekt.

Het blijft de vraag wat Luxemburg precies gaat doen. Er wordt gesproken over de automatische uitwisseling van data over bankrekeninghouders. Het enige wat Juncker in zijn toespraak vandaag tegen het parlement zei:

“We can, without great damage, introduce automatic exchange of information as of January 1, 2015.”

Luxemburg zegt niet te buigen voor Duitsland

Juncker benadrukte dat het land niet buigt voor de druk van Duitsland, dat eerder al met Zwitserland een verdrag sloot over de uitwisseling van bankgegevens en ook van andere landen gegevens wil over Duitsers die mogelijk belasting ontduiken. Juncker zei in zijn toespraak dat de financiële sector in zijn land niet drijft op zwart geld en belastingontduiking.

Luxemburg wil ook met de Verenigde Staten een verdrag sluiten over het delen van gegevens. Het plan geldt niet voor ondernemingen met een hoofdkantoor in Luxemburg, de belastingen voor ondernemingen worden ook niet verhoogd, aldus Juncker.

In Luxemburg is de bankensector meer dan twintig keer zo groot als het bruto binnenlands product (bbp). Veel Europese lidstaten willen belastingontduikers uit eigen land opsporen via het delen van bankgegevens.

Als ook Luxemburg het bankgeheim opheft, blijft Oostenrijk het enige land in de Europese Unie dat nog een bankgeheim heeft. De Oostenrijkse minister van Financiën zei deze week als een leeuw te blijven vechten voor het bankgeheim.