Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ilvy Njiokiktjien benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands

Riet Mohlman viert haar 90ste verjaardag samen het haar kinderen en kleinkinderen in Chinees Retaurant Wok Maxis in Warnsveld.
Riet Mohlman viert haar 90ste verjaardag samen het haar kinderen en kleinkinderen in Chinees Retaurant Wok Maxis in Warnsveld. Foto Ilvy Njiokiktien

Ilvy Njiokiktjien is benoemd tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. De titel is een nieuw initiatief van de stichting Fotoweek.

De bedoeling is dat de Fotograaf des Vaderlands het hele jaar lang als ambassadeur van de Nederlandse fotografie optreedt.

Op de presentatie, vandaag in het Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, roemt Ruud Visschedijk, voorzitter van de stichting Fotoweek, de wijze waarop Njiokiktjien “invulling geeft aan haar vak”. Daardoor is ze “een voorbeeld voor de vakfotografie”.

Njiokiktjien is “verrast dat de organisatie voor een jonge fotograaf als ik koos”, zegt ze vandaag in NRC Handelsblad. Als Fotograaf des Vaderlands zal ze zich richten op Nederland.

“Mijn project, zo kan ik nu al wel vertellen, gaat over verjaardagen. Ik zal honderd mensen, variërend in leeftijd van 0 tot en met 100, fotograferen op hun verjaardag.”

Fotoweek is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en museum Foam in Amsterdam en krijgt financiële ondersteuning van de BankGiroLoterij. De week begint op 20 september en duurt tien dagen.

Njiokiktjien (28), won vorig jaar samen met journalist Elles van Gelder de World Press Photo Multimedia Contest met de productie ‘Afrikaner blood’. In 2008 won ze de Zilveren Camera voor jong fotografisch talent. Ze werkt voor onder meer NRC Handelsblad.

Bekijk een selectie van Njiokiktjiens mooiste platen: